Българският евродепутат от Групата на ЕКР Николай Бареков отправи въпрос с искане за писмен отговор към Европейската комисия относно незаконосъобразните действия на висшите магистрати в Република България, начело с Лозан Панов, които уронват престижа на съдебната система в страната.
 В този контекст Бареков пита ЕК допустимо ли е висши магистрати като председателя на Върховния касационен съд /ВКС/ Лозан Панов да извършват реални действия, с които да поставят в зависимост от политици и олигарси съдебната система на държава-членка на Европейския съюз /ЕС/, каквато е България.
 


 
ЕК е призована да се произнесе и дали счита за законосъобразно поведение на висш магистрат, което в разрез, както с етичните правила и норми, залегнали в българския Закон за съдебната власт и Кодекса за етично поведение на българските магистрати, така и с основополагащите европейски ценности, декларирани в основните актове на Европейския съюз и имащи за цел да гарантират принципите на свободата, демокрацията и върховенството на закона?
 
Отправеният писмен въпрос към Европейската комисия е поредна стъпка в подетата от евродепутата инициатива за изкореняване на мафията в българските съдилища. Само преди седмица Бареков входира сигнал до компетентните европейски институции,  разкриващ безобразията, извършени през последните години от съдебната мафия, начело с Лозан Панов. Той е и първият български политик, който запозна лично председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер с опита на Лозан Панов и групата кръжащи около него олигарси да овладеят съдебната система.
 
За разлика от пасквилите на юридически несъществуващата организация за улични метежи „Протестна мрежа” и грантаджиите на Прокопиев, имащи единствено за цел да омаскарят политическите им противници, евродепутатът поставя на европейско ниво проблемите на България, засягащи хиляди български граждани. Европейската комисия е задължена да отговори писмено на поставения от Бареков въпрос до края на месец юли, тъй като на въпроси от първостепенно значение се отговаря в срок от 3 седмици, считано от изпращането им до съответната институция.
 

 
„Смятам, че въпросите за зависимостта на съдебната власт са от съществена значимост за функционирането на правосъдието, поради което обсъждането им в европейските институции е наложително”, заяви Бареков и подчерта, че битката му с българската съдебна мафия в Брюксел и Страсбург едва сега започва.