Депутатът от НДСВ Андрей Баташов изпрати копие от закона за културното наследство на директора на Националния исторически музей Божидар Димитров. Сметнах това за необходимо, защото останах озадачен от някои медийни изяви на г-н Димитров напоследък по повод проекта. Вероятно не се е запознал с него внимателно и затова лансира в публичното пространство тези, които нямат общо нито със закона, нито с реалността, заяви пред журналисти в парламента Андрей Баташов.
Той изрази удовлетворение, че законът най-сетне е приет на второ четене. Хората трябва да разберат, че законът за културното наследство не се отнася по никакъв начин до лични вещи на царското семейство, които сега са в музеите. Да се твърди, че с този закон царят ще си връща музейни експонати, е меко казано признак на некомпетентност. Точно обратното. Царят и сестра му Княгиня Мария Луиза, са продължители на дългогодишната традиция в тяхното семейство да подкрепят българските музеи и не само са дарявали ценни вещи, но и ще продължават да го правят. Те така са възпитани – да уважават българската история и да помагат за нейното популяризиране. Мога да припомня някои примери – именно Симеон Сакскобургготски дари близо 1000 дка от парка Врана на Столична община и подари на държавата личния архив на цар Фердинанд, заяви Баташов.

Депутатът, който е и съвносител на закона за културното наследство, изтъкна пред медиите, че през 1946 г. царица Йоанна си тръгва от България, оставяйки тук почти всички лични вещи на семейството. Тогавашното правителство й разрешава да си вземе само някои книги от личната й библиотека. Една голяма част от предметите, оставени в частните имоти на семейството, превърнали се в почивни бази на партийната номенклатура, през годините на тоталитаризма са разграбени за лично ползване. Вероятно затова една част от вещите на царското семейство липсват в музеите днес, коментира Андрей Баташов.

Ние искаме да се говори за важното – как да спрем изчезващите нелегално зад граница ценности, да регламентираме притежанието и съхранението на исторически вещи, а не са отклоняваме вниманието на хората с несъществуващи проблеми. За съжаление, с наближаването на изборите подобни опити за манипулация на общественото мнение няма да липсват, смята Андрей Баташов.
По повод днешните дебати в парламента Андрей Баташов коментира, че е удовлетворен, че Законът за културното наследство вече е факт. /БЛИЦ