Днес 25.04.2019 г. ПП Български демократически форум (БДФ) сключи политическо споразумение с ПП ГЕРБ за подкрепа в предстоящите избори за европейски парламент и за бъдещо политическо единодействие. Това пише в официална позиция от пресцентъра на ПП БДФ, която публикуваме без редакторска намеса:

"За ПП БДФ, за съжаление, 30 години след началото на демократичните промени в България все още остава актуална идеологическата битка с Българската социалистическа партия, която все по-видимо се отдалечава от европейските социалдемократически принципи и все по-отчетливо се връща към болшевишките си корени.

Тази битка не е само на национално ниво, днес тя се проектира с особена острота и на европейско ниво. Тя предопределя дали Европейският съюз ще се управлява с леви или десни политики. Дали европейската общност, ще успее да преодолее разрушителните псевдо-националистически тенденции и ще намери ли оптималния вариант на обновление. Тази битка пряко засяга българския национален интерес, геополитическата ни ориентация и европейската сигурност. Водени от всичко това за ПП БДФ е важно на предстоящите избори за европейски парламент да не се допусне превес на левите политически сили.

ПП БДФ винаги е отстоявала разбирането си, че всяко разделение на демократичните сили е пагубно. Това ни мотивира да подпишем споразумение с ГЕРБ днес. Още повече след като в регистрираната от тях листа има личности, които познаваме и с които сме работили по тематики за оценка на миналото и осъждане на комунистическия режим.

Същевременно ние считаме, че е належащо да се предефинира в съвременния контекст що е дясно и ляво, както и кои са десните политики на България. Належащо е да се определят кои са автентичните субекти, които формират дясното политическо пространство. Затова ПП БДФ ще продължава да работи за формиране на единен десен фронт".