"Датата 4-ти април е изненадваща и съм разочарована, особено след срещата на президента с представители на българските общности от чужбина", каза пред БНР Антоанета Тончева, която живее в Германия и е организатор на избирателните секции за гласуване на българите там на няколко поредни вота.

Тя е доктор по генетика и ръководител на научна лаборатория, съучредител е на Българското дружество и неделно училище в Регенсбург.


Тончева посочи, че тя и някои нейни приятели, с които участват в "борбата" за български избирателни секции в Германия от 2014-а година насам, не са били поканени на тази среща.

По думите ѝ режимът за разкриване на избирателни секции в Германия за чуждестранни избори е разрешителен и се изискват минимум 60 заявления, за да се отвори секция на дадено място. Изисква се и минимум 60 дни по-рано от българското външно министерство да поиска разрешение от германските власти и да посочи адреса на евентуалното място за секция:

"В условия на пандемия, това ми се струва особено трудна задача. ... Локдаунът в Германия е свързан и с ограничение да се пътува до съседни населени места".

Антоанета Тончева подчерта, че по-късна дата на изборите би дала възможност за повече организационни дейности, а и да може повече хора да бъдат ваксинирани дотогава:

"В средата или в края на май резултатите от ваксинирането биха били видими и в повечето държави може да се очаква да бъдат разхлабени мерките".