Да се въведе мандатност за ръководни постове в БСП, ще настоява на предстоящия конгрес на партията Георги Близнашки, депутат и член на Висшия съвет.
Причината за това е избирането за пореден път на Румен Овчаров за председател на софийската организация на левицата.
Пребиваването на едни или други фигури на едни и същи постове трябва да бъде за определен период от време, да се опита да направи най-доброто, на което е способен и да се оттегли, когато не се стига до очакваните резултати, обясни становището си Близнашки в предаването „Неделя 150” по БНР. Според него упорството на Румен Овчаров има своето обяснение, но е неприемливо от гледна точка на изискванията на съвременната демокрация. Това е стремежът да се задържиш колкото се може повече във властта. Спомняте си, че Тодор Живков все не можеше да се откаже от властта”, коментира Близнашки.
Според него министър-председателят Сергей Станишев е длъжник на обществото по въпроса с отстраняването на Румен Овчаров от поста министър на икономиката и енергетиката, тъй като така и не са били огласени недоказаните обвинения срещу преизбрания лидер на БСП-София.
Той допълни, че самочувствието на Овчаров идва от финансовите му ресурси. Според Близнашки, той е имал е възможност здраво да се вкопае в софийската организация. /БЛИЦ