Христо Иванов си беше кандидатура на президента Росен Плевнелиев. Аз го отхвърлих отначало, но той настояваше. Запитах защо ни е човек, който беше абсолютно неизвестен. Моята цел беше да успокоя страната и исках да намерим по-солидна фигура. Оказа се, че и освен президента, има още един олигархичен кръг – на Иво Прокопиев, който е повлиял.

Това каза бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки по отношение на назначаването на Христо Иванов за правосъден министър в ръководения от него кабинет, предаде "Канал3".

"Бях предупреден, че Иво Прокопиев е бил категорично против моето назначаване за министър и аз си спомням интервюто, което дадох за един от неговите вестници и журналистката буквално трепереше", заяви той, като добави, че не е изненадан ни най-малко от изплувалите стенограми. "Дирижирането продължава и се повтарят едни и същи грешки", оцени бившият служебен премиер.

По отношение на представянето на служебния премиер Близнашки коментира: "Ако Огнян Герджиков ме беше попитал дали да се захване с тази работа, щях да му кажа да не го прави. Всички се обърнаха срещу него и това се очакваше да се случи. Той не е политически човек, а по-скоро политиката за него беше хоби. Подлагат го на един доста груб натиск. Това не е човек на политиката и имаше много непремерени изказвания, дори когато беше воден от най-добри намерения. Той се остави да бъде доминиран от президента и да следва сляпо неговите указания."

По думите му неговото служебно правителство е свършило огромна по обем работа, той е успял още в началото да наложи волята си и всичко е минавало през него.

Той коментира протестите срещу правителството на Орешарски, като изрази мнението, че те са били в най-голяма степен морални, въпреки че номера е имало и например Реформаторите са се опитвали да организират свой протест.

За победата на Румен Радев на президентските избори Близнашки категорично заяви, че се е случило нещо съвсем ясно: Бойко Борисов е бил наказан за Росен Плевнелиев. "Избирателите решиха, че трябва да се търси друго решение и генералът беше нов човек. Заслугата не беше на Корнелия Нинова", смята той.