Служебно бях възпрепятстван и за това не присъствах на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Това каза заместник-председателят на НФСБ и председател на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика Борис Ячев по време на регистрацията на коалиция „Патриоти за Валери Симеонов“ за предстоящите избори за Европейски парламент, предаде „Фокус“. 

„С решение на комисията от четвъртък е предложен заместник-председател Спас Гърневски, който да представи становище на нашата комисия по темата, която е свързана с контрол на дейността на КПКОНПИ. В становището ние сме обяснили на база на законовата уредба, че такъв контрол, какъвто в публичното пространство си мислят, че може да бъде осъществяван оперативно върху дейността на КПКОНПИ, няма и ние осъществяваме парламентарен контрол чрез регулярно изслушване и чрез приемането на доклад веднъж годишно“, заяви заместник-председателят на НФСБ Борис Ячев. 

Той посочи, че това е обяснено в становището. 

„Сутринта разбрах, че от президентството не са пожелали друг, освен председателя да присъства и Спас Гърневски съответно не е на Консултативния съвет. Не мисля, че е необходима промяна в закона и промяна във формата за избор на КПКОНПИ. Знаете, че този дебат беше и преди година и половина беше проведен - дали да бъде назначен президента председател или да не бъде назначен, но в крайна сметка се прие онова, което е норма във всички демократични държави, да бъде избиран от парламента състава на тази комисия“, каза още той. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!