Най-важното от посещението в САЩ е, че успяхме да договорим по-ниски цени на газа. Показахме, че защитаваме своите интереси. Трябват ни между 12 и 15 танкера от САЩ, за да покрием нуждите си. Вече са в ход преговори за средносрочни и дългосрочни договори. Преговаряме и с други държави за газ. 

Това каза в предаването "Денят с Георги Любенов" по БНТ началникът на политическия кабинет на премиера Кирил Петков Лена Бориславова по повод правителствената визита в САЩ, при която бяха договорени по евтини доставки на газ. 

Договорили сме и да получаваме азерски газ, дори и да не е построена връзката с Гърция. Това разбива мита на предишните управляващи, че не може да има алтернативни доставки на газ.

Азерският газ е много по-евтин от руския и това показва още веднъж как предишните управляващи са се отказвали от анекси за алтернативни доставки.

В бъдещите доставки на газ няма да има посредници, цената ще е по-ниска и когато юли започнем да получаваме пълните количества азерски газ, цената ще е по-ниска от тази на европейските борси. България години наред е била държана зависима в сферата на енергетиката.

Ние имаме политическа воля да се доставят пълните количества азерски газ, преговаряме и с други държави. Това показва разликата с ГЕРБ. Стратегически важно за страната е да имаме надежден доставчик на газ, който да не взима едностранно решения.

Предишните управляващи ходиха и се молиха да не се спира газа, а сега се видя, че може да има алтернативни доставки на газ и то на по-ниски цени. 

"Турски поток е изключително скъп. Нека завърши проверката и ние ще изнесем данни колко средства са изтекли там. Този проект е построен за рекордно кратко време, но няма разклонения за България и това е в ущърб на националните интереси.

Имаме сигнали за много сериозни нарушения по време на строежа. Турски поток е строен от руски компании, които после са дарили превозни средства на бившите управляващи.

Идеята за проверка не идва от САЩ. Проверката е с цел да се защитят националните интереси", категорична бе тя. 

"Правителството прави всичко, което е в интерес на България. Към момента няма как да тръгнем да национализираме обекти със стратегическо значение - говоря за рафинерията "Лукойл".

Очакваме законопроект, който да ни приравни със законодателството в ЕС. С този законопроект ще можем да санкционираме руски граждани у нас, които са в забранителните списъци", разкри началникът на кабинета.  

"Всяка форма на протест е законосъобразна и трябва да се развива. Важно е протестите да не са самоцелни. Когато насреща има предложения от правителството, трябва да има диалог и да се вземе решение, а не да се протестира на всяка цена. Няма как превозвачите да са доволни в този момент, но ние стартирахме редици мерки.

За лот 7 и 9 на АМ "Хемус" няма проекти за строеж, не е купен чакъл, но има плащане в размер на 10 млн. лева за озеленяване. Нали разбирате за какво говоря. Няма проект за строеж но едни 10 млн. са платени. Ясно е, че тези пари са изчезнали и няма да бъдат върнати. Продължаваме разговорите с всички протестиращи и се надяваме на диалог", обяви Бориславова. 

"Антиинфлационният ни пакет предстои да бъде представен. Вдигнахме минималната заплата, пенсиите, детските добавки, детските градини вече са безплатни. Сега е задействана процедурата да паднат акцизите на тока и газа. Това ще отнеме около месец и нещо и това се случва.

Направихме предложение и за вдигане на прага на ДДС. Правим промени. Дали трябва нещата да се случват по-бързо - да. Поставили сме си за цел да няма бедни хора в България и правим всичко възможно в тази насока", увери тя. 

"Говорим с нашите коалиционни партньори и търсим решения. С президента имаме различни визии по важни въпроси, но така работи едно демократично общество.

Ако имаме единомислие по всички въпроси кабинет, опозиция, президент, общество, ще заприличаме на Северна Корея. Твърдението, че има много силен външен натиск по темата за Северна Македония не е вярно. Сега в САЩ ни попитаха само "какво става".

Не е имало никакъв натиск. Ние казахме, че работим със Скопие и чакаме реални резултати. Искаме да видим стъпки, с които ще бъдат защитени интересите на българските граждани в Македония. Темата за Северна Македония е опит за вътрешна дестабилизация на кабинета. Всичко ще бъде обсъдено с коалиционните партньори и няма как темата Македония да стане причина за падането на правителството", каза Лена Бориславова. 

Отпада посещението на премиера Кирил Петков в Република Северна Македония, обясни тя. „Нямаме документ върху който можем да работим по договора за добросъседство. И македонската страна потвърди, отлага се тази конференция докато не видим стъпки свързани с изпълнение на критериите, с разбирателство и действия доказващи, че ще се защити борбата срещу дискриминацията на българското етническо малцинство в Македония“, посочи Бориславова.

„Премиерът също заяви категорично, още преди отпадането на визитата му в Скопие, че няма да подписва нищо, още повече, че няма и какво да се подписва, няма готов протокол по договора“, уточни още началникът на кабинета.