Столичният кмет Бойко Борисов е за варианта "Новера" да бъде дадена на съд. Лидерът на ГЕРБ бил доволен от дебата си със Станишев.

Една седмица "Новера" не чисти, София изпадна в криза и това го правят за втори път. По думите на кмета това е достатъчен аргумент за прекратяване на концесията.
Столичният кмет заяви, че са проведени всички конкурси за почистването на София и днес общината е получила камиони с 10 тона вместимост. Надявам се в следващите няколко дни нещата в София да се нормализират, тъй като в повечето столични квартали е вече почистено. Кметът обеща, че в следващите дни ще се чисти по-добре. От тук нататък имаме два варианта за "Новера" -  или да приемем техните искания и да платим, или да отидем на съд. Ние приехме вторият вариант, каза Борисов.
По думите на кмета Новера иска 40 милиона лева от Столичната община като компенсация, за да продължи да чисти или 70 милиона лева, за да се прекрати концесията и да не съдят общината. Според  кмета Столична община не дължи никакви пари на концесионера. За тях не бих дал 70 милиона лева, бе категоричен кметът. Борисов изрази увереност, че новите фирми, които ще поемат чистенето ще се справят, тъй като имат достатъчно време да подобрят материално-техническата си база и да докажат, че са добри. Той каза, че всичките задължения, които са имали към "Новера" са изплатени и определи като "наглост" това, че не се явяват на работа, а искат да им се плаща. "Аз все пак не плащам със свои пари, а с парите на хората, които си плащат, за да им се вдига боклука. По думите на Борисов 100% от всички общински съветници и политически партии гласуваха да прекратим договора с "Новера", аз мисля, че преля чашата на търпението и те са знаели, че ще има дела. Ако БСП се върне във времето преди една година, когато искаха без никакъв аргумент да развалят концесията и ако я бях развалил тогава, подведен от тях, нямаше да има дела. Сега имам повече основания да прекратя договора отколкото преди една година, каза Борисов и поясни, че договора не е развален тогава, за да защити интересите на общината и "Новера" да не ги осъдят без аргумент.

На въпрос дали чувства удоволетворение от дебата с премиера Сергей Станишев, Бойко Борисов каза, че е удоволетворен. По думите му икономическата програма на ГЕРБ е опасна за кръговете на БСП, обръчите на ДПС и за тези от ГЕРБ, които биха допуснали подобно нещо. На въпрос дали вече е изгладил отношенията си с БСП, кметът каза, че не толкова, колкото му се иска и не толкова колкото Атака успяха да си изгладят отношенията с БСП, поясни той.
Десислава Вангелова, БЛИЦ