Който гроб копае, сам пада в него, в отлична форма съм и не ми трябва подкрепа. Това обяви премиерът Бойко Борисов на пресконференция в Стара Загора.

Борисов с култова реплика в Стара Загора: Нали виждате колко сладко спинкам ВИДЕО

„Благодаря на кмета за поканата. Не ми мина през акъла, че имам нужда от подкрепа. Да имаш нужда от приятели и съратници - да, но аз съм в отлична форма, за да ми е нужна подкрепа. 

С радост чувам, че и Добрев, като станел председател на БСП, щял да стане премиер. Прекрасно! Това е да искаш да си лидер и да носиш отговорност, а не да се криеш зад Орешарски и да казваш после, че това, което са правили, не е правено от БСП. 

Ние и хубаво, и лошо, защото не сме идеални, си го понасяме - ремонтираме и продължаваме напред и си носим отговорност. Като сгрешим, се уронва нашият авторитет и като сме добри, се вдига. Това е животът. 

Благодаря на всички, че са дошли да чуят какво правим и като си отидат, да могат да го разкажат на съседите и приятелите си. Това няма да спре“, коментира премиерът.

Премиерът Борисов инспектира АМ „Тракия“ и заяви: „Въобще не сме спирали работа“.

Те са много ясно защо го правят, но българският народ със своята мъдрост е оцелял толкова години, а и всяко нещо има народни поговорки. Това е пренасяно години наред. 

Не сте ли чули приказката: „Волът рие, на гърба му пада“, „Който гроб копае, сам пада в него“, „Кой нож вади, от нож умира“. Колко много мъдрости има. 

Кое куче ме е залаяло, все е побесняло. Всичко е Божа работа. Който посегне, още на следващия ден думите му стават валидни за него“, допълни Борисов.

Горанов охлади мераците на Цветанов

„Не харчете енергия, злобата и озлоблението убиват. Обичай врага си, той сам ще се изяде в злобата си, ние сме градивна партия. То не са „Европа“, „Хемус“, „Струма“, „Марица“, „Тракия“... ако на един лист напишем всичко, което сме построили, ще излязат доста фермани. Ето, само метрото сега нови осем станции“, напомни още Борисов.

„Трябваше да видите АМ „Тракия“, където се ремонтират пет моста в момента, в какво състояние са били мостовете. Как не сме се убили, как Господ ни е запазил. 

Сега наново всичко се инжектира, обличаме колоните в бетон наново. Хората като минават по магистралата, не могат да си представят как се асфалтира. Паралелно с това АМ „Хемус“ върви на пълни обороти. Има по 170 метра мостове. Българските фирми работят прекрасно“, посочи още премиерът.

,,Така че не трябва да обръщате внимание на Цветанов или на някой, който ви хули. Злобата убива. Само това мога да кажа. Ние имаме да построим още за 50 - 100 години напред. 

В личен план ми стига, че една над 100-годишна партия освен Борисов друго име на знае. Стават и лягат с мен. 

Може ли 100-годишна партия да си направи един човек враг. Това е срамно за комунистите. Нашата история не е еднозначна. Срамота е да си издигаш един човек за враг. Значи са много слаби. Предстоят важни неща и то в краткосрочен план“, допълни той.

„Коронавирусът е нещо, с което сега се шегуваме, защото вътрешно всички ни е страх. Надяваме се, че го няма, но той съществува. Някои казват, че ние всяваме страх. Не знам не трябва ли да ги съдят затова. 

Вчера от Световната здравна организация (СЗО) казват, че вирусът става по-смъртоносен и опасен – втора вълна. 

Мазнинката на държавата от това, което сме съхранили, изтънява. Това са грантове и заеми, които следващите поколения трябва да връщат, защото безплатни неща няма“, каза още премиерът.

„Ние се движим по ръба. Усещам народа, това и враговете ми го признават. Няколко месеца с разбиране, дружни усилия и дисциплина успяхме да издържим. Усетих хората, че не могат да издържат и затова започнахме бързо да пускаме паркове и градинки. 

Няма учебник и протокол, който да казва какво да се прави. Целият свят работи на проба – грешка. И вчера питах колегите не може ли в Европа да има общ протокол как да се действа. За съжаление никой няма да ме чуе. 

За тази година имаме още пари от миналата и харчим много умерено, стискаме и слагаме парите на правилните места. Догодина светът ще влезе в много тежка криза. 

Ако политическата класа имаше чувство за самосъхранение, аз щях първи да кажа за година – година и половина да работим заедно. Народът няма да може да понесе кризата догодина, ако не сме единни като нация. 

Ще свършат парите, в Европа свършват парите. Този спор и вчера не се реши. Държавите, които имат повече пари казват, че биха дали пари назаем, но за кратко време“, посочи той.

„Най-важното е да спазваме дисциплина, дезинфекция и дистанция. Въобще не е преминало. Не е приключило. Няма да затваряме, но трябва да се пазим. Нямам желанието, нито увереността, че е правилно отново да привеждаме старите мерки. Разчитам на хората да се пазят“, каза още той.

,,На „Южен поток“ беше наложена от ЕК процедура за корупция и затова го бяха спрели. Зелената сделка върви със страшна скорост. Има технологии сега, за които се говори, че се изследват, за да има по-малко емисии, но трябва да мислим какво ще правим в бъдеще. Това са тези, за които си заслужава с политиците да се видим и да спорим“, посочи той.

,,По-абсурдна социална програма няма от тази за санирането. Държавата да дойде да ти ремонтира жилището, да го направи енергийно ефективно, красиво и по-трайно и накрая да му намериш кусур. Така ни награбиха за тази програма, а тогава кметовете бяха така любезни да си мълчат, но сега ги чакам да си поплачат достатъчно. Чули ли сме някой за санирането някъде да ни похвали? 

На всеки жител на саниран блок се е повишила цената на жилището с поне 15 хиляди лв. Няма хората как да не харесват да идваме и да им направим къщата по-красива. Сега чакам подписки, малко да се върнем назад и да я подновим тази програма. Трябва да разберат хората още защо беше спряна. Заваля дъжд и един блок прокапа. 

Пишман станах, че съм се захванал. Нека сега да оценим какво сме загубили. Сега хората започнаха да усещат“, посочи премиерът.

„Сега много пари се харчат над бюджета по мярката 60/40. Много пари се харчат и за предпазни средства и облекла. Затова гледаме да не се разпростираме много. Нашите планове навремето бяха по 1 млрд. на година да се отделят за саниране. За 10 години така нямаше да има несаниран блок. Сега строим нови училища, както бяхме обещали - двойно увеличение на заплатите на учителите и 10% върху доходите“, допълни Борисов.

,,Упреци в Европа нямаше. В такива моменти нацията трябва да е единна. Някои хора нямат никакво усещане, че сме в криза. Искат допълнително пари за други неща. 

Справихме се добре, запазихме хората живи в най-тежкото време. Сега усещането е, че всичко се е разминало, но не е и трябва да бъдем внимателни“, призова Борисов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!