В началото на днешното правителствено заседание премиерът поздрави всички, които са работили за отпадането на мониторинговия механизъм.

"Искам да поздравя всички, които работиха толкова усърдно -  на външно министерство, вътрешното, на правосъдието...

А и към Станишев мога да изкажа благодарност, Тимерманс, Жан-Клод Юнкер и всички, които направиха така че да имаме добър доклад за България. Съжалявам, че някои наши опоненти реагират все едно нещо лошо се е случило.

Утре ще дойдат да управляват и ще имат държава, която не е под ударите на механизми, а всички държави ще бъдат наблюдавани за свободата на словото и демокрацията"
, посочи Борисов.

Той изрази и съжаление, че Румъния е била отделена и мониторинга за нея е останал, тъй като като съседи трябва да вървим заедно.

"Отпадането на механизма е нещо добро, но това трябва да ни амбицира още повече всеки ден, всеки час, да се борим за върховенството на закона, борбата с корупцията и контрабандата", заключи Борисов.

Премиерът изрази съжаление, че някои политически опоненти на ГЕРБ реагират все едно се е случило нещо лошо.

„Те определиха решението на ЕК за отпадане на мониторинга и това било подарък за правителството. Казват България, не Борисов или правителството“, допълни министър-председателят.