“Възраждане обявиха, че ако има редовно правителство те ще призоват хората да влязат тук, тоест заплашват с насилие, казват кой и кога ще се изказва. Трябва да се мисли как да се реагира системно срещу такива хора, защото те искат да наложат със сила дневен ред, това няма да се случи в свободна европейска държава в 21 век”. Това заяви Явор Божанков от ПП.

“Аз съм избран от парламентарна група с над 600 000 гласа, Конституцията е еднаква за всички, никой не е над закона и правата на всеки един свършват там, където започват правата на друг”, каза още Божанков.

Относно кандидатурата на Делян Пеевски за член на конституционната комисия Божанков уточни, че всяка една парламентарна група не се меси в решението на друга кой депутат в коя комисия да излъчи. 

“От друга страна от Възраждане ни атакуваха, а ние сме безупречни, гласувахме срещу това решение, но те бяха тези, които благодарение на техния отказ за гласуват, всъщност решението мина. Те говореха едно, друго стана. Това беше и моята процедура, аз исках да обясня своя вот и да кажа защо това решение мина и каква е ролята на Възраждане, но те се опитаха да ме спрат”, поясни още депутатът от ПП, след което допълни, че ще продължи да се изказва от трибуната на НС. 

“Всички бяха наясно, че редовно правителство ще има. Да знаеш, че ти остават броени дни докато предадеш властта и да ангажираш този редовен кабинет с разходи за милиарди и то в продължение на години напред е залагaне на капан, завързват ни ръцете и ни поставят пред свършен факт”. 

Дни преди да предаде властта служебният кабинет е заделило 4 млрд. лв. за ремонти на пътища в рамките на 4 години.

“Това е още една причина да направим редовно правителство. Президентът показа, че излиза извън рамките на правомощия на служебното правителство, който трябва да подготви честни избори”, каза още Божанков. “Явно не са очаквали да има редовен кабинет и като са разбрали, че такъв ще има със сигурност са предприели тази стъпка. Трябва да отговорят на въпроса кое наложи редовният кабинет една седмица по-късно не да вземе решение за парите за ремонти на пътища, а в последните броени дни служебното да го направи”, подчерта още депутатът. “Новите министри ще направят ревизии и ще разгледат работата на предишните си колеги във всеки един сектор”, поясни още Явор Божанков. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук