В сектор икономика и финанси, дигитализация и електронно управление БСП и ИТН намереили общ език. Това стана ясно от думите на Румен Гечев от социалистите след срещата на експертните екипи на левицата и партията на Слави Трифонов „Има такъв народ”.

"Срещата мина на професионално равнище и намерихме общ език, защото и двете програми са правени съобразно политиките, които провеждат страните членки на ЕС, съобразно кризите от 2007-2009г. и последната ковид криза, която показа, че държавите са длъжни използвайки главно пазарни средства да създадат условия и пряко или косвено да помогнат на бизнеса. Особено на малките и средно фирми и на обществото", каза Гечев.

"Програмите, които сравнихме видяхме, че имаме много общо. Имахме възможност да обсъдим даже и конкретни инструменти в областта на регулациите, в областта на регулативните функции на отделни институции", добави той. 

По думите му се разделят с добри чувства. "Както и да се развият нещата и двете страни сме готови да подкрепим всички разумни за България предложения, които биха довели до използването на колкото се може повече европейски подходи в решаването на нашите проблеми", заяви социалистът.

Гечев подчерта, че еврото не са го коментирали, но обсъдили данъчната система. По думите му никой няма намерение да променя данъците за бизнеса, данъците върху доходите не били обсъждани. Единствени било обсъдено какво може да се направи в бъдеще при постигане на повече бюджетни приходи, както и възможностите за необлагаем минимум на някои хора с по- ниски доходи.

"В групите по икономика и финанси, дигитализация и електронно управление имаме много експерти, които могат да изпълнят програмите", каза пък експертът от ИТН Любомир Каримански. По думите му има воля за промяна на процесите- да се прави устойчива политика на държавата, както и малките и средните предприятия да са стабилни.

Каримански бе категоричен, че имена на министри не са обсъждани.