БСП не се отзоваха на поканата на ГЕРБ-СДС за разговори за съставяне на кабинет с първия мандат. Столетницата още в понеделник заяви, че няма да излъчат преговорен екип, който да отиде на разговори с Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева.

В 11 ч. беше насрочена срещата на ГЕРБ-СДС със социалистическата партия, но тя няма да се състои, тъй като в парламента няма нито един представител на БСП. Междувременно социалистите изпратиха и официално писмо:

"Уважаеми колеги,

Изпълнителното бюро на БСП, след като обсъди поканата от ПП ГЕРБ

за среща между преговорни екипи за подкрепа на правителство на Р България,  реши да не участва в срещата и прие следното решение:

- БСП има последователна политика и решение на Националния съвет да не подкрепя правителство с мандат на ГЕРБ и на ДПС.

- Форматът, който ГЕРБ предлага, противоречи на разбирането за надпартийно и експертно правителство, което да извади страната от политическата и институционална криза, в която сме поставени последните години.

- ПГ на БСП за България ще води разговори в рамките на парламентарния диалог за законодателната програма на 50 Народно събрание и приоритетите на България."

За днес ГЕРБ-СДС е отправила покани за срещи с БСП, ИТН и „Величие“. Към момента официално са потвърдили, че ще присъстват единствено от ИТН.

Пред националното радио от изпълнителното бюро БСП заявиха, че имат „категорично решение за да не подкрепят правителство на ГЕРБ“.

Очаква се „Има такъв народ“ да отиде на насрочената среща.

Позицията на новата партия „Величие“ е, че ще преговарят само на ниво лидери.

Вчера ГЕРБ-СДС се срещнаха само с ДПС. Те намериха допирни точки в приоритетите си, сред които Шенген, еврозона, развитие на икономика и борба с корупцията.

ПП-ДБ не отидоха на разговори с мотив, че избирателите им са решили те да бъдат опозиция в новия парламент. „Възраждане“ също не приеха поканата за разговори като казаха, че депутатите им ще кажат „Да“ само на правителство с техен мандат.

По-късно днес от партията ще дадат пресконференция.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!