Премахването на системата за пръстови отпечатъци в болниците ще е първото, което БСП ще направи, ако спечели изборите и управлява. Това е заложено в предизборната платформа на червените, която бе приета на техния пленум. 

БСП планира още да разкрие здравен кабинет във всяко училище. Студентите по медицина, които не са платено обучение, а държавна поръчка, ще подписват предварително договор с държавата, че след завършването и след специализацията си остават да работят в България половината от годините, в които са се обучавали. Мярката има за цел да задържи изтичащите на Запад медици. Тя ще засяга и медицинските сестри, акушерките, лаборантите.

За финал на целодневния пленум, който продължи до вечерта, социалистите оставиха коалиционната рамка. Сегашната коалиция "БСП лява България" е изчерпала възможностите си, е записано в документа, който ще бъде приет след пленума и на конгреса през февруари. В новата политическа ситуация на БСП са необходими партньори, които не просто да оформят коалиция и са без съществен принос към общия изборен резултат, а да разширяват електоралната подкрепа на левицата. в коалицията ни трябват партии с електорална тежест, а не само получатели на субсидии, е записано в проекта за коалиционната рамка на БСП, която обсъждат социалистите. Няма да си сътрудничат с ксенофобски и екстремистки, популистки партии. Условието за коалиране е формациите-партньори да споделят платформите и ценностите на БСП.

Убедителното спечелване на парламентарните избори, е основната цел на социалистите, е записано в проекта на коалиционната рамка, приета на близо осемчасовия пленум.