Над 4000 души от Русия и други страни от бившия СССР се опитват да се сдобият с БГ паспорт, който им отваря вратите за безпроблемно пътуване из ЕС. Някои от тях са и успели. Схемата работи с пълна пара от 2018 г., управлявана е от мистериозен руснак на име Глеб Мишин и по същество представлява фабрика, „за производство на български граждани“ въз основа на фалшиви документи.

Фрапиращите данни бяха изнесени в публикация на „Медиапул“ от сряда сутринта, а казусът показва две явни неща. Първо - в системата за предоставяне на българско гражданство има огромни пробойни. И второ – явно от ДПС са единствените, които не само искат, а предприемат и мерки каналите за безразборно раздаване на БГ гражданство да бъдат спрени.

За Глеб Мишин и въртяната от него схема алармира още в неделя съпредседателя на парламентарната група на ПП-ДБ Атанас Атанасов, но извън думите, дела така и не последваха. Така, именно Движението и в частност председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски се оказаха единствените, които реагираха светкавично на скандалните разкрития на „Медиапул“. Броени часове след излизането на статията от движението обявиха, че Пеевски сезира изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, главния секретар на МВР Живко Коцев и шефа на ДАНС Пламен Тончев за меко казано смущаващите данни, изнесени в материала. „Съществуването на руска схема за българско гражданство на хора от страни от бившия СССР и Русия представлява нечуван пробив в националната сигурност на България и ЕС. Неприемливо е, когато страната ни е изправена пред предизвикателството да заслужи т.нар. пълен Шенген, компетентните органи на всички нива да си затварят очите или да замитат под килима толкова обществено чувствителна тема. Точно сега е ключово важно да демонстрираме с работата си нулева толерантност към корупцията на всички нива и изострена чувствителност към всички рискове пред националната ни сигурност в контекста на евроатлантическите ни отговорности“, посочи председателят на ПГ на ДПС и обяви, че ще говори с колегите си от евроатлантическото мнозинство в НС, формирано от Движението, ГЕРБ и ПП-ДБ да се сформира парламентарна комисия, която да проучи всички факти около „фабриката за български паспорти“, а също и на какви нива е пробивът в националната сигурност на страната. Днес предложението за създаване на временната парламентарна комисия вече е внесено. 

Пеевски впрочем безспорно има за какво да се възмущава. Освен че съществуването на схема за раздаване на БГ паспорти въз основа на фалшифицирани документи показва огромни дупки в работата на всички институции, свързани с процеса, то още през лятото на 2023 г. от ДПС поставиха пред главния прокурор въпроса дали е извършена пълна и всеобхватна проверка на всички фирми и лица, осъществяващи посредничество при придобиване на българско гражданство. Въпреки неколкократните призиви на Делян Пеевски и колегите му за отговор от страна на прокуратурата, такъв не е даден и до ден днешен.

В същото време разкритата сега схема е втората подобна по мащаби, след като през 2022 г., пак по инициатива на ДПС и Пеевски в частност беше прекратена друга – за предоставянето на т.нар. „златни паспорти“. Тогава се оказа, че в продължение на години българско гражданство са получавали срещу фиктивни инвестиции чуждестранни бизнесмени, повечето от които руснаци и китайци. Пробойната, заради която впрочем от Брюксел размахаха пръст на страната ни, беше запушена, след като НС прие законодателни промени, внесени от движението. С тях беше забранено раздаването на българско гражданство срещу инвестиции и пак по искане на ДПС – беше разпоредено на ДАНС да провери вече предоставените такива. В резултат бяха отнети 17 „златни паспорта“, повечето от които получени именно от граждани на Русия и държави от бившия СССР.  

Разкритията от тези дни обаче показват, че докато тази схема беше прекратена, то е било допуснато да продължава другата, въртяна отново от руски гражданин – Глеб Мишин. И докато предстои да се види дали, след намесата на ДПС, ще бъде запушена и тази поредна пробойна в системата за предоставяне на българско гражданство, то натрапчив е един извод от случващото се – евроатлантизмът не е нещо виртуално и не е просто мантра, а се поддържа с дела. От ДПС обаче засега се оказват единствените сред политическите сили, които предприемат реални действия, за да го обличат в дела, за „да не дадем на Русия България“, както бе категоричен Пеевски и в четвъртък.  

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук