Днес Народното събрание прие промени в Кодекса за социално осигуряване, с които бе дадена възможност на репресираните от комунистическия режим да получат достойни пенсии. Предложението е на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски, подкрепено от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Атанас Атанасов от ДБ и Кирил Петков от ПП и депутатите от ДПС.

Сега законът дава възможност на репресираните, които са били в затвори, трудово възпитателни общежития, лагери и места за задържане, както и навършилите 16 години за времето, през което не са работили, защото са били интернирани, да имат възможност да придобият срещу заплащане до три години недостигащ осигурителен стаж. 

Благодарение на ДПС беше поправена една несправедливост, каза председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски. Той благодари на депутатите от парламентарните групи на ГЕРБ - СДС и ПП-ДБ за подкрепата.

Делян Пеевски изрази удовлетворение, че с този акт бе решен проблем, който е на дневен ред повече от 34 години, но едва днес репресираните, жертви на т.нар. “възродителен процес” получиха справедливост,  която заедно със солидарността и равнопоставеността са в основата на демократичната и правова държава.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук