Парламентарните групи на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС искат да бъде спрян изборът на нов главен прокурор. 

Трите партии са внесли декларация до председателя на Народното събрание Росен Желязков. Декларацията е подписана от Бойко Борисов, Деница Сачева, Христо Иванов, Никола Минчев, Атанас Атанасов, Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски. 

"Отправяме своя призив към Висшия съдебен съвет да спре процедурата по избор на нов главен прокурор до окончателното произнасяне на Конституционния съд, както и до окончателното приемане на предвижданите промени в Конституцията на Република България", пише в декларацията. 

Първо да се приемат промените в Конституцията, след това нов ВСС и след това нов главен прокурор”, призова депутатът от ДПС Делян Пеевски в Народното събрание.

Внасяме декларация в деловодството на НС с призив към ВСС заедно с ДПС и ПП-ДБ да се изчака с избора на нов главен прокурор”, това заяви Деница Сачева от ГЕРБ. 

По-рано правосъдният министър Атанас Славов обяви, че ще внесе във Върховния административен съд жалба срещу избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ функциите главен прокурор.

Според Славов процедурата за избор на нов главен прокурор трябва да бъде спряна.

Депутатката Рая Назарян от формацията на Бойко Борисов обяви, че те спазвали конституционния принцип за разделение на властите и не се месели в работата на съдебната власт. 

"В тази връзка отправяме само и единствено апел, молба към Висшия съдебен съвет да спре процедурата за избор на нов главен прокурор до приключване на промените в Конституцията, както и до окончателното произнасяне на Конституционния съд по вече образуваното и висящо пред него дело. 

Считаме, че ако процедурата не бъде спряна и тя продължи и бъде проведена преди настъпването на тези две предпоставки, няма да доведе до прозрачен и справедлив избор на нов главен прокурор на Република България и ще наруши доверието и очакването на обществото", каза Назарян. 

Проектодекларацията се очаква да бъде разгледана в пленарната зала на НС другата седмица. 

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ повтори аргументите на ГЕРБ.

Делян Пеевски посочи: "Не е логично Висш съдебен съвет с изтекъл мандат, независимо че той е легитимен към момента, да избира главен прокурор с мандат от седем години. 

Все пак този прокурор ще работи с новия Висш съдебен съвет, който ще се избере. Плюс това ще има Прокурорски съвет отделно, Съдийски съвет отделно. Някак си ни се струва, че няма легитимност за седем години напред да се предреши този избор от един Съвет, който е с изтекъл мандат.

Ние просто ги призоваваме. Решението е тяхно, ние не се намесваме в съдебната власт, но нека да видим какво решение ще вземат. Това е нашият глас на базата на нашите избиратели и ние смятаме, че това е разумното - да не прибързват с този избор", каза Пеевски. 

В декларацията като мотив е посочено "сериозното обществено напрежение" след освобождаването на главния прокурор и процедурата по избор на нов такъв.

Иван Гешев бе освободен от поста главен прокурор на 15 юни с решение на ВСС. След това започна процедура по избор на временно изпълняващ функциите главен прокурор и на мястото на Гешев бе назначен Борислав Сарафов. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук