Призовавам колегите, които не участват във Временната комисия за Конституцията, да излъчат експерти в нея. Това каза пред журналисти председателят на Временната анкетна комисия за Конституцията и депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова, предаде „Фокус“.

„Имаше предложения от колегите предложения за експертен съвет към състава на комисията да могат да правят неправителствените организации и представителите на университети, както и народни представители и парламентарни групи.

Призовавам отново колегите, които не участват в състава на комисията, поне да изпратят или да излъчат, или да предложат експерти, които да участват. Това не е Конституцията и проектът на ГЕРБ, а Конституцията на Република България“, каза още Десислава Атанасова.

По думите й, колкото по-сериозно и академично присъствие има, толкова по-ценен и съществен ще бъде дебатът.

Тя поясни, че другата седмица формално изтича срокът за тези предложения.

Десислава Атанасова коментира и призивите на Корнелия Нинова съсловните организации да не реагират. „Смятам, че всеки, който държи на титлата си, на знанията си, не би се съобразил с партийна повеля. Апелирам да участват всички признати авторитети в областта на конституционното право.

Този дебат ще е важен не за това Народно събрание и този доклад на комисията, но ако се вземе решение, в който и да е момент да има ВНС, този доклад, на тази комисия, само ще даде допълнителни доводи в частта, която обсъжда ВНС и промените в Конституцията“, заяви още Атанасова.