Бившият руски офицер и пламенен националист Игор Гиркин твърди, че Службата за защита на конституционния ред (СЗРК) към руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) умишлено го цензурира.

Случката от Санкт Петербруг анализира в дневния си доклад за фронта в Украйна Институтът за изследване на войната (ISW).

Гиркин съобщи, че неговата беседа за въоръженото въстание на Групата "Вагнер" е била отменена в книжарницата "Листва" в Санкт Петербург на 9 юли, след като органите на реда в Санкт Петербург са реагирали на заявена бомбена заплаха.

Гиркин и "Листва" се оплакват на 8 юли, че полицията в Санкт Петербург е предупредила книжарницата да не организира събитието, но "Листва" твърди, че ще организира събитието въпреки предупреждението.

Руската полиция редовно отменя събития под предлог за бомбени заплахи, за да цензурира публични личности.

Гиркин твърди, че някой се е опитал да цензурира събитието му, и обсъжда трима потенциални виновници.

Той саркастично изказа хипотезата, че правителството го възприема като по-голяма заплаха от финансиста на групата "Вагнер" Евгений Пригожин и неговети 15 000 военни. Гиркин също така отбеляза, че Пригожин може би притежава и изцяло контролира книжарницата "Листва".

"Листва" е рекламирала Гиркин и е била домакин на много предишни събития с негово участие и не е ясно защо книжарница, собственост на Пригожин, първо би се опитала да организира такова събитие, а след това би го отменила.

Гиркин също така предполага, че началникът на Службата за защита на конституционния ред генерал-лейтенант Алексей Жало може да е цензурирал събитието му било защото е полудял, било защото е под влиянието на Пригожин.

Споменаването на Жало се откроява като единствената сериозна теория, която Гиркин предлага.

Възможната мека цензура на Гиркин от страна на ФСБ може да е част от дългогодишна вражда между Гиркин и Жало. Преди това Жало организираше репресиите на ФСБ срещу руски ултранационалистически групи и обвиняваше техните лидери в тероризъм и измами.

Гиркин, който оглавяваше ултранационалистическо движение, публично разкритикува Жало и ФСБ през 2018 г. за по-нататъшните арести на лица от ултранационалистическото просепаратистко движение, а и за това, че не са успели да се преборят с мерките за набиране на персонал на украинския полк "Азов".

През 2018 г. Гиркин твърди, че познава лично Жало, критикува Жало като "крадец" и "лицемер" и твърди, че Жало е един от многобройните руски служители, които стоят срещу него.

На 9 юли неизвестни лица разпространиха изображение на това, което изглежда като учредителния устав на групата "Вагнер", вероятно за да я представят като професионална организация.

Документът, датиран от 1 май 2014 г., задължава финансиста на "Вагнер Груп" Евгений Пригожин и командира на "Вагнер Груп" Дмитрий Уткин да следват набор от правила за участието на новата им частна военна компания за бойни действия в Източна Украйна.

Задълженията на Пригожин като "директор" включват отговорността да осигури оръжие и финансиране; да осигури компенсации и гаранции за убитите и ранените; да осигури постоянна работа; да защити персонала от наказателни обвинения за наемничество (член 359 от Наказателния кодекс на Русия); да решава всички въпроси "колегиално"; да участва лично; и да не върви срещу руската нация.

Задълженията на Уткин като "командир" бяха да подбира и обучава личния състав; да се отървава от дезертьорите; да забранява алкохола и наркотиците; да решава въпросите "колегиално"; да прилага научените уроци и да изпълнява задачите докрай; да не се противопоставя на "ВВП" (Владимир Владимирович Путин); да не лъже и мами и винаги да казва истината такава, каквато е.

Не е ясно кой и защо е пуснал този документ. Руските правоприлагащи органи, които нахлуха в дома на Пригожин, и пропригожинско настроените актьори вероятно са имали достъп до документа.

Възможно е изтичането на информация да е част от усилията за реабилитиране на имиджа на "Вагнер" след бунта на Пригожин на 24 юни. В документа се повтаря, че основополагащите принципи на Вагнер са да се бори с руската война в Украйна в лоялна служба на руския президент Владимир Путин и "руската нация".

Решението на руския президент Владимир Путин да не ликвидира бързо групата "Вагнер" и да не преследва участниците в бунта поставя него и подчинените му в неудобно положение.

Остава неясно кой има полза от изтичането на предполагаемия учредителен документ на "Вагнер", тъй като документът прави Групата "Вагнер" да изглежда професионална и привлекателна в сравнение с обикновените руски военни.

Съобщава се, че "Вагнер" все още набира бойци в рамките на Русия, докато руското МО полага конкурентни усилия за набиране на бойци на "Вагнер", които да подпишат договори с МО.

Решението на Путин да не се разпорежда с групата "Вагнер" - преди това най-боеспособната руска сила - затруднява Путин и другите руски силови играчи да знаят как да взаимодействат с групата "Вагнер" и нейните лидери и бойци.

На 9 юли украинските сили проведоха контраофанзивни операции в поне три сектора на фронта. Командващият украинските сухопътни войски генерал-полковник Олександър Сирски заяви, че украинските сили успешно продължават да напредват в посока Бахмут.

Украински официални лица съобщиха, че украинските сили продължават да провеждат контраофанзивни операции в направленията Бердянск и Мелитопол.

Руското министерство на отбраната (МО) и свързаните с Кремъл военни блогъри твърдяха, че украинските сили са провели атаки в западната част на Запорожка област.

Руски блогър твърди, че украинските сили атакуват руските позиции на малки групи и се насочват към руските тилови позиции, складове и инфраструктура.

Украински военни представители също така повториха, че украинските сили продължават кампаниите си за пресичане на нападения в Южна и Източна Украйна.

Вестник Wall Street Journal (WSJ) съобщи, че украинските сили се опитват да отслабят руската отбрана, преди да освободят територия, като приемат по-бавен темп на настъпление.

WSJ съобщава също, че украинските сили се съсредоточават върху изтласкването на руските сили от укрепленията и минните полета, които са дълбоки над 24 км в някои райони на окупираната от Русия територия.

Подполковник Олексий Телехин от 108-ма бригада на териториалната отбрана на Украйна заяви пред WSJ, че руските сили непрекъснато успяват да вкарват заместници, дори ако украинските сили унищожат цели части.

Според оценката на ISW руските сили не разполагат с оперативни резерви. Изявлението на Телехин вероятно се отнася до наличните на местно ниво тактически резерви.

Друг командир на подразделение в 108-а бригада на териториалната отбрана заяви, че недостигът на бронирани машини затруднява украинските сили да настъпват към добре подготвени позиции.

Източниците на WSJ посочват и липсата на украинско въздушно превъзходство като един от факторите, забавящи украинските контранастъпления.

ISW продължава да оценява, че настоящият темп на украинското контранастъпление отразява целенасочени усилия за запазване на украинската бойна мощ и намаляване на руската жива сила и техника за сметка на по-бавния териториален напредък.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Украйна не може да се присъедини към НАТО, докато не приключи войната на Русия в Украйна. На 9 юли Байдън заяви пред Си Ен Ен, че е рано да се гласува за членството на Украйна в НАТО и че Алиансът трябва "да определи рационален път, по който Украйна да може да се класира, за да може да влезе в НАТО".

Изявлението на Байдън следва изявлението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган от 7 юли, че Украйна "заслужава членство в НАТО", и предшества срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11 и 12 юли.

На 9 юли руският външен министър Сергей Лавров обсъди с турския си колега Хакан Фидан решението на Турция да разреши освобождаването на петима украински командири, участвали в защитата на металургичния комбинат "Азовстал" в Мариупол, Донецка област.

По-рано, през септември 2022 г., Украйна, Русия и Турция се договориха командирите на Азовстал да останат в Турция за срока на войната, след като Русия освободи някои защитници на Азовстал при размяна на пленници с посредничеството на Анкара.

Украинският президент Володимир Зеленски върна петима командири на Азовстал у дома в Украйна на 8 юли.

Руското министерство на външните работи (МВнР) съобщи, че Лавров и Фидан са обсъдили ситуацията относно освобождаването на защитниците на Азовстал в телефонен разговор, иницииран от турската страна, но не предостави допълнителни подробности относно дискусията.

Съобщава се, че Лавров е подчертал пред Фидан, че по-нататъшните доставки на военна помощ за Украйна са "деструктивни" и "могат да доведат до негативни последици", вероятно в опит да обезкуражи по-нататъшната военна подкрепа за Украйна.

Турското МВнР също така отбеляза, че Фидан и Лавров са обсъдили сделката за износ на зърно, сключена с посредничеството на ООН, докато руското МВнР очаквано обвини Запада за "неспособността му да предприеме необходимите стъпки" за изпълнение на споразумението.

Срокът на действие на сделката за зърно изтича на 17 юли и вероятно Кремъл ще заплаши да не я удължи, за да постигне своите цели.

Руската ултранационалистическа общност продължи да обвинява Кремъл, че се е доверил на Турция да спази сделката и да задържи защитниците на "Азовстал" в Турция. Руските ултранационалисти последователно критикуват решенията на Кремъл да освободи защитниците на "Азовстал" при други обмени на пленници, тъй като Кремъл беше представил тези украински бойци като "нацисти" по време на битката за Мариупол.

Един руски военен блогър отбеляза, че освобождаването на защитниците на "Азовстал" подкопава целта на Русия да "денацифицира" Украйна, докато друг военен блогър намекна, че Русия не е трябвало да се доверява на Турция, че ще спази сделката, като се има предвид, че Турция е "исторически враг" на Русия.

Свързан с Кремъл военен блогър заяви, че Русия е можела да избегне това освобождаване, като не е организирала първоначалната размяна на военнопленници през 2022 г., а друг руски военен блогър заяви, че Русия отново е била подведена, тъй като руските официални лица безотговорно са дали приоритет на освобождаването от украински плен на свързания с Кремъл бивш украински депутат Виктор Медведчук - който е кръстник на едно от децата на Путин.

Друг военен блогър заяви, че новината за освобождаването на командирите на "Азовстал" е разстроила руските военнослужещи на фронтовата линия и призова хората да преоценят причините за въоръжения бунт на групата "Вагнер" - намеквайки, че целите на бунта за промени в руското военно командване и информационно пространство все още са необходими в Русия.

Военният блогър добави, че този инцидент е един от многото инциденти от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, които разделят руското общество.

Президентският говорител на Централноафриканската република (ЦАР) Алберт Ялоке Мокпем заяви на 8 юли, че персоналът на група "Вагнер", който напуска ЦАР, извършва ротация и не се изтегля.

"Ройтерс" съобщи, че военен източник от ЦАР е заявил, че няколкостотин военнослужещи от групата "Вагнер" наскоро са напуснали ЦАР, а ISW е наблюдавала кадри, публикувани на 6 юли, за които се твърди, че показват 600 служители на групата "Вагнер", които напускат летището в Банги, ЦАР.

Преди това ISW прецени, че някои от служителите на "Вагнер" в ЦАР може да са напуснали, след като са отказали да подпишат договори с руското МО, като се имат предвид подобни съобщения за напускане на персонала на "Вагнер" в Сирия.

Възможно е персоналът на "Вагнер" да се опитва да остане в ЦАР, за да запази контрола върху операциите по добив на природни ресурси в ЦАР, които са собственост на "Вагнер".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук