Украинските въоръжени сили са постигнали значителен напредък в контраофанзивата си в района на град Бахмут, за който от месеци се водят сражения, заяви Институтът за изследване на войната (ISW) , цитиран от ДПА.

Силите на Киев също така продължават операциите си в поне три други участъка от фронтовата линия, отбелязва още базираният във Вашингтон мозъчен тръст. Той освен това твърди, че е открил слабости в руската армия в Южна Украйна.

Бахмут - град, в който някога са живели повече от 70 000 души - беше превзет разрушен от руските войски през май след месеци на сражения, които го превърнаха в руини. Неотдавнашни кадри обаче показват, че украинците са постигнали значителни тактически успехи край село Яхидне, на два километра северно от Бахмут.

Генералният щаб на Украйна съобщи, че украинските сили провеждат настъпателни операции на север и на юг от Бахмут.

Според командващия украинските Сухопътни войски генерал-полковник Олександър Сирски те са възстановили контрола си върху определени позиции.

Институтът за изследване на войната пише също, че руската армия очевидно е преместила цялата си източна бойна група в Южна Украйна.

Това навежда на мисълта, че руските отбранителни линии в южната част на страната са крехки, се казва в съобщението.

"Руската отбрана в Южна Украйна, макар и внушителна, не е непреодолима", твърди американският мозъчен тръст.
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук