Една година слушам само политически твърдения и нито едно от тях не е доказано. Не мисля, че мога да ги изредя всички, защото някои са фантасмагорични и са противоречиви на здравия разум. Това заяви вицепремиерът Домислав Дончев в ефира на БНТ.

Той заяви, че борбата срещу корупцията е универсално оправдание за всичко и добави: "Екипът ти е некомпетентен, но, като вееш знаме срещу корупцията, всичко ти е простено".

"Имаше твърдение дори, че Борисов е изял някакъв човек. Горе-долу това е толкова неадекватно колкото другите обвинения", уточни Дончев.

"Съумявали сме да поддържаме пътната мрежа добре. Сега всеки, който пътува, установява, че пътищата са в безобразно състояние. Тогава имаше ясен фокус, посока и лидерство.

Сега причините са няколко. Едната е спор между партньорите и не съм толкова арогантен да мисля, че спорът е за пари, но да кажем, че е за влияние в коалицията. Втората е, че подобно плащане е залог с други концесионери като интригата кой да е гуверньор на БНБ. Третият въпрос е дали държавата има пари да плаща", каза той.

На въпрос как са плащали ГЕРБ и защо се сключваха толкова договори, щом АПИ нямаше средства, Дончев отговори: "АПИ е сключвала много договори. Има рамкови за 2-3 години и тогава бюджетът се осигурява от съответния бюджет за съответната година. Кой и защо няма средства да плати на строителните фирми е въпрос, който не бива да задавате на мен".

По думите му всеки човек, събуждайки се сутрин, трябва да инвестира в себе си или в нещо и да опита да се усъвършенства. В противен случай денят е пропилян.

"Едно колективно тяло като партия трябва всеки ден да опитва да е по-добро от следващия ден. Голямата ни задача е ефективно да бъдем опозиция - да задаваме въпроси и критикуваме, правейки управлението по-добро", добави Дончев.

"Ще направим всички стъпки, за да върнем доверието в нас. Окуражаващо е да виждаме последните проучвания, но това далеч не е достатъчно. Трябва да елиминираме всички щуротии, наговорени по наш адрес в последните 2 години. Със сигурност имаме кусури, но те не могат да се елиминират за един ден", каза още той. 

Сред кусурите на ГЕРБ той изтъкна кадри със спорна репутация, недобри практики, непрекъснато обновяване на актива на партията.