Заиграването на президента Румен Радев с фигурите на застъпниците и наблюдателите е опасно. Това каза в интервю за „Фокус“ социологът доц. Антоний Гълъбов.

Според него проведените консултации на президента Румен Радев за предстоящите парламентарни избори са били просто срещи.

„Бихме могли да говорим за консултации, ако ставаше дума наистина за конституционните правомощия на държавния глава.

Неговата роля в изборния процес се свежда единствено и само до отговорността и правото му да определи дата за провеждане на изборите, абсолютно нищо друго. В тези разговори се оказа всъщност, че дори в писмото, с което Радев е поканил участниците в тази среща, темата за датата на изборите не присъства.

Ако ставаше дума за процес на консултации, темата трябваше да бъде т.нар. хронограма - как да бъдат разположени във времето действията и спрямо готовността кога да бъде датата на изборите.

Имахме по-скоро разговори, в които целта беше друга - да се създаде усещане, че няма политическа воля, няма законодателна воля, изпълнителната власт се бави и институциите не са готови за избори. Това е общият рефрен във всички встъпителни думи на г-н Радев. В тях има още смесване на понятия, но и откровено недостоверни неща“, подчерта социологът.

Доц. Антоний Гълъбов обясни, че президентът Радев използва понятията застъпници и наблюдатели като синоними.

„Българските граждани трябва да знаят, че няма нищо общо между застъпници и наблюдатели. Застъпниците са застъпници на политическите партии, те стоят в изборното помещение с името на партията, от чието име са застъпници. Наблюдателите трябва да бъдат подготвени хора, които знаят какво да наблюдават.

Всеки опит да бъдат смесени тези две фигури в изборния процес е опасен. Гражданските наблюдатели трябва да са хората, които да наблюдават и застъпниците. Заиграването с тези две фигури буди тревога“, каза още експертът.

Отговорност за организирането на изборния процес носят държавните институции, допълни доц. Антоний Гълъбов. По отношение на идеята за гласуване по пощата доц. Гълъбов подчерта, че без да е ясен адресът, от който ще се върне съответната бюлетина, гласуване по пощата е невъзможно.

„Усилието за активна регистрация предполага много по-дълъг процес, а всякакви сериозни промени в Изборния кодекс сега ще бъдат основания за всякакви нови атаки и критики. Активната регистрация е инструмент, който не само ще помогне да се изчистят изборните списъци, но и политическите партии могат да правят предкампанията си.

Това изисква спокоен и продължителен разговор, за да може едно подобно предложение да намери мястото си“, каза още той.