Движението за права и свободи почна консултациите при държавния глава Румен Радев. 

Срещите са част от консултациите на президента във връзка с организацията и провеждането на предстоящите парламентарни избори.

Управляващата партия бе първата в деня за консултации с парламентарно представените, а впоследствие такива бяха проведени и с БСП.

От ДПС заявиха, че ще присъстват на разговорите с Радев от уважение към институцията, но държат на позицията си, че искат оставката му. На място в президентството дойдоха Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев и Хамид Хамид. 

В началото на разговора Карадайъ заяви, че когато се правят избори в пандемична обстановка, има много технологични промени, за да може да се запази здравето на хората, а и да има гарант за честни избори.

"Ние неведнъж, дори и извън условията на пандемия, сме поставяли въпроса за гласуването на българите в чужбина от гледна точка на спазване на Конституцията. За съжаление извънпандемичната ситуация не намери решение в парламентарно представените политически сили, които пишат законите и имат отношение към законите, да се гарантират конституционните права на българските граждани и в страната и извън нея.

Ние от ДПС считаме, че имаме и опит и експертиза на тема машинно гласуване и преди една година, тук на една среща ние призовахме първо да определим целите, които очакваме за включване на машините, за да може да се избере точния модел", заяви председателят на ДПС.

От Движението очертаха и основните проблеми, като сред тях са големият брой недействителни гласове. Втората цел е да се ограничи субективния момент при броенето на гласовете и така да се повиши доверието в резултатите от изборите. Като трета цел, но не по-маловажна, е огромния брой сгрешени секционни протоколи, с ред грешки в тях, които допълнително ерозирали доверието в резултата от изборите.

Според него въпросът не е просто така да се коментира машинно гласуване, без да се дава ясна сметка какви резултати ще се получат от тези действия. 

Карадайъ отчете големия брой медии на срещата, над 20, и за ДПС основен проблем за провеждане на избори в условия на пандемия е, че те не разчитат на медии, защото я провеждат очи в очи с избирателите и ще трябва да решават партийно как да си провеждат кампанията. "Медиите знаят, че по време на кампания не сме разчитали на тях", подчерта още Мустафа Карадаъй.

"Президентската институция има ангажимент за определяне на датата и ще очакваме вашата логика и определяне на датата за изборите, за да може и ние от наша страна с гледната ви точка да разсъждаваме, защото никой предварително не може да каже как и по какъв начин ще се развива пандемията. А основната отговорност за решаването на проблемите и приемането на мерките за решаване проблемите с коронавируса са на изпълнителната власт", призова още председателят на партията Радев да обяви най-сетне датата на вота.


 


 


 


 


 


 


 

 

 


Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ


Държавният глава е изпратил покани за участие към ВМРО и НФСБ от 13.15 часа, към ПП „Воля“ от 14.30 часа и към ПП „Атака“ от 15.45 часа.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!