Политическият риск за трети предсрочни избори за парламент все още остава изключително висок. За това предупредили пред “Труд” анализатори и политолози.

“Вероятността за избори 2 в 1 продължава да бъде 60 към 40. Това е най-лошият сценарий за България, защото означава още няколко загубени месеца, в които страната ще влезе най-вероятно и в икономическа криза”, заяви доц. Антоний Гълъбов.

Анализатори на политическите процеси у нас бяха категорични, че и този парламент не дава заявка за решаване на най-важните проблеми в страната.

Според експертите, воля за това е трябвало да се покаже, ако още в първите дни на 46-то Народно събрание в пленарна зала е бил изслушан служебният премиер Стефан Янев относно реалното състояние на държавата, а не вътрешният служебен министър Бойко Рашков и колегата му от правосъдното министерство Янаки Стоилов.

“Фиксирането в съдебната реформа, която изисква по-дълъг период от време, а не в най-важните, неотложни точки от дневния ред на българите, е ясен знак за тази нестабилност, която лесно може да премине и в нови, предсрочни избори още през октомври месец”, категорични са анализатори.

Че служебното правителство също е предвидило вариант за трети избори, стана абсолютно ясно от думите на финансовия министър Асен Василев пред БНТ.

“Обезпечени са 133 млн. лева за избори - избори в два тура, плюс допълнително пренастройване на машините и резервни бюлетини за парламент, ако се наложи в единия от туровете. Парите са предвидени за два тура на президентските избори плюс допълнително обезпечение за парламентарните избори”, каза служебният финансов министър.

Василев отбеляза, че служебното правителство е предвидило допълнителните разходи за евентуални трети избори през тази година за парламент. Но не са предвидени пари за отделни трети парламентарни избори, а за избори две в едно заедно с президентските, тъй като е решено, че “това е най-скъпият сценарий”.

“Така бюджетът ще издържи, ако се наложи провеждането и на трети парламентарни избори”, заяви Асен Василев.

Още в първия ден на новото Народно събрание, председателят му Ива Митева постави на отделните партии да внесат свои предложения за дата на президентските избори, които трябва да са в периода 22 октомври - 22 ноември.

Според депутати от различните парламентарни групи, една от най-коментираните дати за президентския вот е 24 октомври - това е първата неделя от определените по закон срокове за редовни президентски избори.