Месец преди изборите възникна напрежение между фирма „Сиела Норма” и ЦИК. 

Преди дни стана ясно, че „Сиела Норма” не може да изпълни поръчката за 1 500 допълнителни машини за парламентарните избори през юли в бюджета поставен от комисията– 6,5 млн. лв. Причината - допълнителни разходи, както и транспорт на машини до секциите в чужбина.  

„Тази процедура вече е приключила. Снощи излезе решение на ЦИК. Очевидно трябва да се съсредоточим върху това как ще се проведат изборите с наличните устройства.


Няма време за разкриване на нова процедура. При 9600 устройства ще има затруднения в организацията на изборите. Не мисля обаче, че трябва да се драматизира.

Нека все пак да напомня, че в чужбина досега не е използвана машина за гласуване и въпреки това е имало избори. Вот ще има и се надявам той да бъде организиран добре”, каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

По думите му отговорността на ЦИК е да дадат на всечи човек правото да гласува нормално. Томов допълни, че според него е късно за опцията - наемане на машини. 

„Моето усещане е ,че вървим към робовладелско общество. Третирани сме като роби, които трябва да работят. И сме призовавали ЦИК бързо да обяви параметрите, за да може не само ние, но и нашите конкуренти да участват.

Никой не би се вързал за подобна цена. Няма как с 6 милиона и половина да покрием дори половината себестойност на устройствата. От ЦИК отказват да кажат как са пресметнали цената”, заяви Веселин Тодоров, представител на фирмата-доставчик.

Той призна, че преди с Томов са били приятели и са учели заедно. "Явно той е запомнил едно политическо правило, което ни казваха. Като ни питат нещо, да казваме "Защото така сме решили", като ни питат "Защо така сте решили" да отвръщаме "Защото така е правилно". Сега виждам, че го прилага", каза Тодоров.

Томов не пожела да се конфронтира, а обеща, че ЦИК ще направи всичко възможно, за да има нормален изборен процес, като в момента има много идеи на масата, които предстои да бъдат обсъдени и все пак Комисията е с отворени врати за фирмата „Сиела Норма”.