Разглеждането на подобни казуси е изключително документално. Трябва да се види дали преди назначаването му за министър Кирил Петков е отговарял на конституционните изисквания за лицата, които може да бъдат назначени за министри.

В такъв случай Конституционният съд (КС) ще изиска документи от институциите, за да направи своето заключение. Това обясни в ефира на bTV бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров във връзка с канадското гражданско на служебния министър на икономиката Кирил Петков.

Припомняме, че за гражданството на икономическия министър КС бе сезиран от ГЕРБ, които атакуваха указа на президента за назначаването в служебното правителство. Според Конституцията министрите трябва да са единствено български граждани.

Въпросът с действията на актовете на министъра не е толкова прост. Този въпрос ще бъде доста сложен и предмет на редица обжалвания пред Върховния административен съд, допълни проф. Киров.

,,Конституционният съд ще се произнесе в едномесечен срок и ще действа въз основа на документите, които ще е събрал'', каза още бившият конституционен съдия и подчерта, че занапред пред Кирил Петков няма да има пречка да бъде служебен или редовен министър.