Инициативата на НДСВ да се въведат общи европейски стандарти за намаляване на пътните произшествия получи официална подкрепа от Брюксел. Това съобщи пресцентърът на партията.
Европейската комисията подготвя Програма за действие за безопасност на пътя 2010 – 2020 г., пише Енрико Грило Паскуарели от Европейската комисия, от името на вицепрезидента и комисар по транспорта Антонио Таяни, в писмо – отговор, адресирано до депутата Соломон Паси.
От Брюксел не само одобряват и подкрепят инициативата на НДСВ, но изказват и съжаление, че през 2007 г. не е постигнат напредък за намаляване на фаталните пътни инциденти в Европа, въпреки действието на специална програма за безопасност по пътищата още от 2003 г.
В момента тече съгласуване на 2 нови директиви на ЕС – за безопасно управление на пътната инфраструктура, която ще бъде приета съвсем скоро от Европарламента и от Европейския съвет, се казва още в писмото. Втората директива е за наказания на шофьори-нарушители в страната, където е извършено пътното нарушение, без значение къде е регистрирано транспортното средство. /БЛИЦ