Постове на ключови места в държавата, вместо министри, в т. ч. шеф на ДАНС, главен секретар на МВР, КФН и КЗК. Това е била сделката, за която са настояли от “Демократична България” пред “Има такъв народ” по време на официалните и неофициалните разговори, пише “Труд”, позовавайки се на депутати от партията на Слави Трифонов.

Първоначално от ИТН нямали нищо против от ДБ да предложат структурни промени в Комисията за финансов надзор (КФН) и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), за да може “контролните органи да заработят по-ефективно”.

“В един момент започнаха да се подхвърлят и евентуални кандидати, без да се каже и дума за процедурните правила за избор”, отбелязаха лаконично избраници от партията на Трифонов. Веднага след това дошла и “партийната оферта” пак от ДБ да оглавят ДАНС и да получат за свой човек поста на главен секретар на МВР.

Според депутати от ИТН, странното изказване на зам.-председателя на ИТН Тошко Йорданов от трибуната на парламента: “Христо Иванов заяви пред 5 човека в нашата стая на парламентарната група, че той трябва да одобри всеки един от министрите и всеки ръководител на агенция. А Манолова ми каза “Обещайте му нещо на Христо Иванов и после не го изпълнявайте”, била точно ден след почти инфарктните преговори, когато от ДБ притиснали до стената екипа на ИТН с условията си.

Под “всеки ръководител на агенция” Йорданов очевидно е имал шефовете на ДАНС, КФН и КЗК, допуснаха днес народни представители от ИТН.

Новите коментари за вече затворената тема между ИТН и ДБ дойдоха на фона на изненадващия отказ от страна на Христо Иванов да преговаря с Корнелия Нинова и БСП за съставяне на кабинет. Социалистите разбрали буквално половин час по-рано, че в 10,00 часа никой няма да дойде при тях. Вместо това, Иванов заяви, че от БСП си правят предизборен пиар с консултациите.

Председателят на парламента Ива Митева свиква в четвъртък преди заседанието на депутатите Председателски съвет, на който да се обсъди датата за изборите за президент. Това съобщи самата тя пред журналисти и отбеляза, че най-вероятната дата е 14 ноември.

“Няколко пъти обсъждахме, мнозинството се обединява около датата 14 ноември, една седмица за втори тур. Вървим към 14 ноември. Нека утре всички колеги от председателския съвет да обсъдим датата, затова не сме включили в дневния ред”, каза още Ива Митева. И допълни: “Решението е готово, трябва да го подпишем и да го внесем в дневния ред”.

Митева отбеляза още, че парламентът ще има време да приеме актуализацията на бюджета в комисии на второ четене.

Председателят на парламента коментира и внесеният законопроект за промяна на Закона за съдебната власт, който предвижда от своя страна и смяна на статута на Висш съдебен съвет (ВСС), както и предсрочно прекратяване на мандата на настоящия: “Имам притеснения към предсрочното прекратяване на мандата на ВСС, тъй като има решения на Конституционния съд, според които конституционно определен мандат не може да се прекратява с обикновен закон”.