ИБГНИ участва в срещата с БСП. Още тогава бяхме абсолютно ясно, че всякакви заигравки за това, че е възможна подкрепата за кабинет без ДБ и без ИТН, означава да се разчита на гласовете на ГЕРБ и ДПС, които е абсолютно неприемливо за нас. 

Не знам какви сметки си прави г-жа Нинова, но е ясно, че без "Демократична България" и без "Има такъв народ" няма как да получи подкрепа за третия мандат.

Това заяви Мая Манолова от ИБГНИ в коментар на провалена среща между БСП и ДБ по-рано днес.

Да, ние отговорно работим по актуализацията на бюджета, подготвили сме предложения, допълни тя.

Затова трябвало да се говори за сформирането на мнозинство за актуализацията на бюджета в интерес на хората и на бизнеса, да оставим държавата в навечерието на следващите два избора и идващите три кризи в добър вид и добро състояние. Достатъчно отговорни сме да го направим, останалото е политическа екзотика, каза още Манолова.

По повод думите на служебния премиер Стефан Янев, че има криза на политическото лидерство в България, Манолова коментира: В условията на криза наистина е време за лидерство, такова трябваше да проявят лидерите на политическите партии, да отстъпят назад от собственото си его и от тънките партийно политически сметки, но видяхме, че това не се случва.

И обясни, че отговорността в случая е на ИТН и техния лидер, които са пропуснали да съставят правителство.

Третият мандат беше възможен само, ако имаше разбирателство и споразумение между партиите на протеста преди връчването му, но и от БСП, и от ИТН подобни разговори бяха блокирани и се вижда резултата. 

Естествено че без участието на ДБ и ИТН, без разбирателство между тях, нас и БСП и това при кого да отиде третият мандат и как да бъде построена работата за сформиране на кабинет, третият мандат ще бъде един провал, каза още Манолова.