„Трябва ни много работа в Съвета на ЕС, за да убедим и останалите държави членки, че трябва да се окаже натиск на тези две държави (Австрия и Нидерландия – б.р.), защото е недопустимо повече без всякакви основания да ни спират за Шенген. 12 години не можем да стоим без всякакви причини извън Шенген“.

Това заяви в ефира на bTV евродепутатът от ЕНП Емил Радев.

Според него това засилва и антиевропейските настроения в България и Румъния.

„Ставаме жертва в течение на години на вътрешнополитическите битки в дадени държави членки. Правителството в Нидерландия падна точно по тема миграция. Те са основната ни спънка към Шенген и то години наред. Още 2011 г., когато покрихме всички критерии тогава в тяхното правителство имаше една крайна дясна партия, която в своите програмни документи беше записала, че не може да се допуска България и Румъния в Шенген. Ние сме покрили всички критерии, пазим най-трудната сухопътна граница на ЕС тази с Турция“, допълни той.

Радев подчерта, че тази седмица в Европейския парламент са разгледани поредни две български петиции за влизането на България в Шенген.

„След гласуването с огромно мнозинство за приемането на България и Румъния в Шенген, имахме изслушване за Шенгенското пространство и за състоянието в комисиите и там много елитни преподаватели заявиха, че това е недопустимо за България и Румъния.

Дори добавиха, че можем да си търсим правата в Съда на ЕС и да искаме вредите и пропуснатите ползи. Само транспортният бизнес губи над 150 млн. евро годишно от това, че не сме в Шенген“, смята той.  

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук