Участниците във фабриката за фалшиви новини около кръга "Капитал" на Иво Прокопиев се увеличават с бързи темпове. Знайни и незнайни хора и сайтчета се присъединяват към скандалния бизнесмен и поддръжниците му, пише в. Монитор.

Нормативният акт предвижда пълна прозрачност във финансирането на всички издания у нас, в това число и интернет страниците и съвсем логично предизвика ступор в средите на медиите, финансирани от подсъдимите Прокопиев, Огнян Донев и Цветан Василев и пригласящият им Сашо Дончев. Логично, защото подобна прозрачност ще изкара наяве непазарните методи, по които те спонсорират както издания, чиито официален собственик се водят, така и медии, изкарващи се за уж независими. Съвсем не толкова логично обаче, на помощ на същите тези издания, които от приемането на нормативния акт, та до този момент, вият срещу него, се притече Българският дарителски форум - благотворителната организация, държаща DMS номерата. Същите онези DMS номера, с които най-вероятно всеки от нас е пращал есемеси в помощ на болно дете и човек в нужда или пък е гласувал за фаворита си в някое от многобройните риалити предавания, заливащи ни от телевизионния ефир. Но едва ли е пращал през тях дарения за партии или за медии. Просто, защото си има други, далеч по-традиционни и най-важното – не анонимни начини за подпомагане както на едните, така и на другите при желание.

На този фон, неочаквано именно от тази организация пратиха становище до културното министерство, с което настояват от обсъжданата в момента наредба за прилагане на закона „Пеевски“ да отпадне задължението дарителите на медии да се декларират, а не да минават в графата анонимни. С какъв аргумент? С довода, че „пречките“ в закона щели да повлияят негативно върху дарителството като цяло и затова трябвало да се декларира само платформата, през която са били набрани средствата. Т.е. пак да не става ясно откъде идват парите на една или друга медия и съответно да не е ясно и кой говори чрез текстовете или фалшивите новини, публикувани от нея.

Въпросните пречки впрочем пречат на манипулациите чрез анонимно дарение и от НПО-то би трябвало добре да знаят.

Именно затова бе приета и изрична разпоредба в Закона за политическите партии, предвиждаща всяко дарение за формация, независимо от стойността му, да бъде декларирано поименно, за да е ясно кой плаща – образно казано – музиката. Напълно логично, след като има такова изискване за хората, които формират политиката на държавата, то да важи и за тези, които формират общественото мнение. Медиите не са благотворителни кампании за набиране на средства за болни деца.

Тяхното призвание е да лекуват пороците в системата и да я оздравяват – задача, която няма как да изпълняват, ако самите те страдат от пороци.

Като например задкулисно финансиране от подсъдими издатели, които използват свободата на словото като щит срещу възмездието за престъпленията им. Именно затова е по-логично от Българския дарителски форум да настояват за пълна прозрачност на финансирането, за да може четвъртата власт в държавата да си изпълнява качествено работата, а не да бъде използвана от задкулисни играчи за манипулации и пропаганда.

И като стана дума, че е важно да се знае кой говори е добре да се отбележи както кой е сайтът пуснал предложението на БДФ, така и медиите, които скачат на осветляването на средствата им. Първи в хора още преди седмици запяха „Бивол“ - сайтът с дебели руски връзки по семейна линия. Пригласят му интернет страници, свързани и чрез репортери, а вероятно и чрез финансиране с част от вече изредените скандални бизнесмени, а „становището“ на Българския дарителски форум бе разпространено в публичното пространство първо от „Фрогнюз“ - сайтът, играещ от години ролята на личен пресцентър на банкера-беглец, ограбил хиляди вложители в КТБ – Цветан Василев. Ето в тази компания се озова благотворителността.