През декември 2015г. група съдии протестираха на стълбите пред Съдебната палата в София. Причина за недоволството на черните тоги е бламираната според тях съдебна реформа, основен идеолог на която бяха проваленият правосъден министър Христо Иванов и неговият ментор – обвиняемият Иво Прокопиев.
Протестът бе подкрепен от всички структури, свързани с лидера на групировката „Капитал“. Участваха партии, НПО-та, медии и фейсбук псевдо общественици на заплата при олигарха. Идеята им бе да разпространят внушениетo, че те са истинските магистрати. В авангарда бяха свързваните председателят на ВКС Лозан Панов и Атанаска Дишева, по онова време съдия от ВАС.

Както често се случва у нас – оказа се, че героите са фалшиви, моралът им хич не  е висок, а ценностите са добре познатите – далавера е всичко, в което аз не участвам. Ето и част от причините:
Лозан Панов участва в предизборно мероприятие на свързваната с него „Да(Й), България“ в навечерието на парламентарния вот. С което наруши Конституцията и Закона за съдебната власт, съгласно които заеманият от него пост е деполитизиран.
 

Лозан Панов още веднъж наруши Основния закон на Републиката и ЗСВ с многократно изразената от него публична позиция, че прокуратурата трябвало да бъде извадена от съдебната власт.
Лозан Панов бе уличен, че е съдействал на съдия от Пещера за преместването му в София, след което се е възползвал от услугите му – магистратът решава дело, по което страна е Панов.
Лозан Панов нарушава закона, отказвайки да подаде имуществена декларация пред Сметната палата. След което, вместо да си плати глобата, съди държавната институция.

Лозан Панов инициира тълкувателно дело, насочено към осуетяване на гражданската конфискация по иска на КОНПИ срещу Прокопиев (окончателно запорирани са активи на олигарха за близо 200 милиона поради наличие на солидни доказателства, че са придобити по престъпен начин).
 



Лозан Панов защити съдийката от СГС Енчева, чието преюдициално запитване до Съда на ЕС на практики осуети опита на Комисията за конфискация да компенсира (изземвайки имущество за милиарди на укриващия се от правосъдие ексбанкер Василев) част от щетите нанесени на държавната хазна от аферата „КТБ“.
Това са само най-знаковите подвизи на Панов. Нека споменем изявите и на Дишева - дясната му ръка в Съдийската колегия на ВСС. 

Разследване на „Труд“ разкри, че Атанаска Дишева неправомерно е ползвала ведомствено жилище от фонда на съдебната власт. Нещо повече – кадровичката на Темида, а преди съдия от ВАС, е плащала 200 лева за супер лукс апартамент в столичния „Изток“, чиято пазарна наемна цена е минимум 2000 лева.
Панов и Дишева протестираха за реформи в съдебната система на стълбите пред Съдебната палата. Оказа се, че загрижеността им за системата е фарисейска. Такава е и загрижеността на ментора им Прокопиев, който от сутрин до вечер пише за съдебна реформа, пропускайки да спомене каква точно реформа иска. А именно – овладян съд, овладяна прокуратура, овладян ВСС, за да си върши далаверите необезпокоявано и на спокойствие. За жалост първата стъпка в плана му явно е вече извършена. Съдът е овладян, там вършеят прокситата на олигарха, които не само не подават оставка след всички разкрития за неморалното им и неетично поведение, ами и продължават да менторстват и морализаторстват.

И все пак – надеждата е, че обществото ще прогледне. И ще постави Прокопиев, Панов и Дишева там където им е мястото. Първият – на подсъдимата скамейка, а другите двама някъде далеч от висшите постове в съдебната система. Просто защото доказаха, че нямат нито способности, нито морален интегритет да ги заемат.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!