Пълен политически апокалипсис.

Така бившият конституционен съдия Георги Марков определи пред БЛИЦ изборите за 50-то Народно събрание (НС) на 9 юни.

В първата част от интервюто пред медията ни той направи подробен анализ на изборите за европарламент, след което се фокусира върху парламентарния вот в България.   

"Ние сме парламентарна демокрация. Партиите изпуснаха въздух, единствено ГЕРБ със сетни сили се задържа над критичните 500 000 гласа.

България е на път да изчерпи модела на парламентарната демокрация, след като едни загубиха страшно много гласове, а други напълно се срутиха. 

Поставя се под съмнение въпрос, дали сме способни да сме парламентарна държава", заяви Марков.

Конституционалистът обвини директно за всичко случващо се в политиката Христо Иванов. 

"Позволихме на един никаквец - някакъв никакъв юрист Христо Иванов, натрапен на президента Плевнелиев от "Америка за България", да разсипе конституционния ред в България. Днес имаме два парламента с общо 480 депутата, като този новия е още по-нелегитимен от предишния, имайки предвид гласовете на хората. 

Имаме служебно правителство, което не е отговорно пред никого. Главчев отговаря само пред Господ.

Разрушихме правовия ред, защото Народното събрание иззе функциите на Велико народно събрание. Забранихме референдумите и се докарахме до тук", категоричен е той.

По думите му, оставката на Христо Иванов като председател на ДБ няма да промени абсолютно нищо.

"Христо Иванов си свърши работата, за която беше пратен. Останахме без нормална конституция, без главен прокурор.

Той беше пратен от Сорос да разруши България и го свърши и дали е в оставка или не е - той е една нула", каза още Марков.

Бившият конституционен съдия отправи тежки обвинения към "Продължаваме промяната-Демократична България". 

"Така наречените ПП-ДБ са партизани на Сорос. Специално ПП са НПО-та, те партия нямат. ДСБ пък са убиецът на СДС.

Онзи ден беше 10 юни - на тази дата станах депутат във Великото народно събрание. Тогава гласуваха над 92 процента от българите. СДС и БСП имаха над 5 милиона гласа.

Сега СДС няма, а вече може да се каже, че няма и БСП. Няма и гласове. Дотук се докарахме за 35 години демокрация", добави Георги Марков.

Той отбеляза и причините за ниската избирателна активност. По негови думи, българите всъщност живеят добре.

"Може да се учудите, но за мен българите живеят добре - това е едната причина. Ако не живеем добре - поне ще гласуваме за Бойко Борисов, защото той нещо направи, другите нищо.

Пълни са кръчмите. Защо живеят добре?

Сивата икономика и контрабандата цъфтят на най-високо ниво. Толкова се раздуха заплатите, специално администрацията, че без да съм финансист - мога да го кажа със сигурност - България харчи за заплати повече, отколкото произвежда.

Това, което могат да направят в един момент, е да пробият и валутния борд.

Другото важно нещо - с малки изключения на някои, телевизионните предавания въведоха цензура по-голяма от комунистическата. Българинът е лишен от правото си на информация.

Той не знае какво се случва, живее във вчерашния ден. Освен това голяма част от българите разбират, че нищо не зависи от тях, а всичко се определя от посолството на Сорос.

И да паднем и да бием - пак ще се напием.

"Нищо не зависи от нас, ние сме обречени да сме колония, дали съветска, дали на европейския съюз или Вашингтон - все тая", смята Марков.

Шансовете за съставяне на редовно правителство ги свързва единствено с Бойко Борисов.

"Избори до дупка, че ще има, предрекох още 2020 г. И познах. Ще има и още.

В крайна сметка обаче сега има резултати, според които първа политическа сила безапелационно е ГЕРБ. Борисов е призван от тези 500 хил. души, този път без да отстъпва на някой си химик или физик, да вкара в НС състав на правителство и програма. Който иска да я гласува, ако не - да влиза в опозиция и да оставя другите да се оправят.

Ако толкова не са разбрали останалите, след три вота, че Борисов е победител и е единственият способен да бъде премиер в тази ситуация, направо да си взимат торбичките и да слагаме кръст на парламентарната демокрация. България отива в небитието", подчерта конституционалистът.

Според Георги Марков, единствено нова интересна политическа фигура може да направи силен наказателен вот, с който да промени политическата картина.

"Такива личности бяха Костов, като алтернатива на Виденов. Царя, като алтернатива на Костов и Бойко Борисов - на тройната коалиция.

Сега алтернатива на Бойко няма. Той е най-добрият, по-добър няма. Трябва да му дадат шанс, ако обичат България", завърши Георги Марков.

Николай СПАСОВ, БЛИЦ