Искам да се извиня на всички хора, които са се засегнали от начина, по който беше поднесено изказването на Бойко Борисов в Чикаго. Това заяви председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по бТВ тази сутрин. В отговор Кемал Еюп, председател на Комисията за защита от дискриминацията, беше категоричен, че думите на кмета подбуждат дискриминация и ненавист.
Цветанов беше категоричен, че коментарите на политическите партии в България са били неадекватни. ДПС и БСП се опитват да прикрият провала си в управлението на страната, смята председателят на ГЕРБ. Той подчерта, че срещата в Чикаго е продължила около 2 часа и думите в българските медии са извадени от контекста. Цветанов отбеляза, че никъде Борисов не е употребявал думата “лош” или “кофти” като епитет към “материал”. Той добави, че в структурите на ГЕРБ има много представители на малцинствата и партията никога не е правила разделение на етнически, религиозен или какъв и да е друг признак. ГЕРБ на предстоящите избори няма да слага разделителни линии в обществото и ще разчита на всички слоеве, каза още Цветанов.
Кемал Еюп пък поздрави Борисов, че говорел каквото мислел. Така се изказа и за Възродителния процес, добави той. Еюп беше категоричен, че думите на кмета делят част от българския народ, което подбужда към дискриминация и създаване на настроения в обществото. Той обяви, че комисията ще се самосезира по случая, ако не се обърнат към нея граждани или организации.
Председателят на Евророма Цветелин Кънчев заяви от своя страна, че е обиден от изказването на Борисов, защото по думите му като “материал” за ромите е гледал досега само Хитлер. Обидно ми е и за пенсионерите, които през 40-те години построиха България, а след това неговия приятел Иван Костов продаде на безценица, коментира още той.
БЛИЦ припомня, че Бойко Борисов заяви в Чикаго: "Каква е основата на населението в момента - 1 млн. цигани, 700-800 хиляди турци, 2.5 млн. пенсионери. Ей това е срещу ГЕРБ. Пенсионерите с цялата си глупост ги води носталгията. Викат си: "Едно време на Хаинбоаз какъв хубав проход направихме. Па имаше един Пешо - ехей какъв хубав беше..." Все едно, че ще се върне младостта. Никога няма да се върне младостта. Обаче това си ги води и под строй отиват да гласуват за Станишев. И вие - милион и половина, дето избегахте... Материалът, дето се явява на избори или от който можем да избираме като кадри, никак не е голям”. /БЛИЦ