Трябва да намерим инвеститор, който да построи АЕЦ "Белене" за своя сметка". Това заяви за NOVA депутатът от ГЕРБ и член на енергийната комисия в парламента Александър Ненков непосредствено преди дебата в парламента относно проекта, който беше спрян през 2012-а година.
 
"Докато колегите от БСП са включили в решението си тотална отмяна на мораториума, то в решението на ГЕРБ се дава мандат на енергийния министър и на правителството да преговарят при определени ясни условия - да се намери частен инвеститор, който е готов с наличното оборудване, което ние вече сме платили, да довърши проекта за своя сметка и да понесе целия риск", поясни Ненков.
 
"Решението на колегите (от ГЕРБ – бел.ред.) ми звучи по следния начин – абсолютно за всичко от тук нататък отговаря министърът на енергетиката. Само преди 2-3 месеца бяхме свидетели на казуса "Има министър на енергетиката-няма министър на енергетиката". Искаме малко по-институционално да се подходи", категоричен бе Атанас Костадинов от БСП.
 
"Ако свалим целия мораториум, както е в решението на БСП, това ще означава, че дори да няма инвеститор, държавата ще е принудена да осъществи проекта", контрира Ненков.
 
Според Костадинов обаче мораториумът трябва да отпадне, защото трябва да се даде ясен знак, че държавата иска този проект да има реален живот: "Сега сме абсолютно задължени да поставим нещата на реална основа. Трябва да се отвори врата".
 
"До момента цялата история на този проект е еманация на влияние от политически решения, политическа ситуация. Идва време, когато политическата класа трябва да поиска прошка и извинение за това, че си играе с този проект", смята той.
 
Междувременно, пред Народното събрание в сряда се провежда протест, организиран от новата дясна формация „Демократична България”.
 
"ГЕРБ и БСП единодушно ще рестартират проекта. Което е огромна опасност за България - екологична, сеизмична и финансова", заяви Мартин Димитров, организатор на демонстрацията.
 
"България няма нужда от "Белене" като производство на ток. Кой строи ядрена централа в сеизмично опасна зона?", попита той, като допълни: "Смятам, че "Белене" няма да бъде построена, но има опасност да се похарчат още милиарди".