Точно в 10 ч. започна първото заседание на служебното правителство. Няколко минути бяха нужни на служебния премиер Огнян Герджиков да обобщи задачите, които поставя на своите министри през времето, в което ще са на власт.
Обществените поръчки и ревизия на процедурите ще бъде приоритет. По думите на Герджиков в последния доклад на Еврокомисията се е посочвало, че имаме пропуски.

"Затова призовавам към много безкопрмисиен и внимателен анализ на обществените поръчки. Трябва много да се внимава, да ви помоля да бъдете много решителни, когато се открият нередности", заяви той.

Премиерът посочи като друг приоритет - председателството на България на Съвета на Европейския съюз. Той нареди до 10 февруари да му се представи доклад за подготовката. Иска да види и предложенията за културната програма, която ще предложи България по време на председателството.

"Една следваща задача е и темата за съдебната реформа. Очаквам от Министерството на правосъдието да излезе с предложения спрямо препоръките от доклада какво да се направи. Трябва да имате предвид, че няма парламент и не може да има законодателни инициативи. Не може да се направи нещо революционно, но могат да се направят стъпки", обяви Огнян Герджиков.

Служебният премиер ще очаква и пълен доклад от ресорния министър Малина Крумова за усвояването на еврофондовете. В същото време той заръча да се подобри работата на Националния съвет за тристранно сътрудничество. На финал не пропусна да спомене за "уродливото явление" - купуването на гласове.

Герджиков поиска от своите министри пълна мобилизация за изборите. По думите му едва ли на 100% може да се изкорени тази непорочна практика, но се закани, че решителната крачка ще си проличи.