Парламентът в Скопие ще се произнесе по френското предложение за начало на европреговори в четвъртък. По информация на македонски медии, заседанието е насрочено за 13 часа местно време.

По предварителни заявки и въпреки продължаващите протести срещу предложението, управляващата коалиция разполага с нужното мнозинство, което да подкрепи заложените в него условия, съобщава БНР.

В заключенията е записано, че парламентът дава задача на правителството до последно да се придържа към определението за безусловно зачитане на езиковите, исторически и културни особености на македонския народ като елементи, за които не се преговаря.

В подкрепа са осигурени вече гласовете на около 70 депутати от управляващи СДСМ и албанските партии - Демократичен съюз за интеграция, Демократическата партия на албанците и Алианса на албанците.

Не е ясно още как точно ще гласуват по-малките коалиционни партньори - Демократично обновление на Македония, Демократическият съюз и Либерално-демократическата партия.

Очаква се дебатите по предложението да продължат два-три дни. Веднага след вота външният министър Буяр Османи трябва да замине или за София, или за Брюксел за подписване на двустранния протокол с България, а след това предстои и провеждане на междуправителствена конференция.

Днес лидерът на опозицията в РСМ  ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски излезе с видеопослание и с призив към депутати от управляващата партия да не подкрепят документа, а тази вечер в Скопие отново е свикан протест на опозицията под надслов: "Ултиматум - не, благодаря".

Премиерът Димитър Ковачевски излезе с позиция във Фейсбук и написа, че с отварянето на преговорите окончателно се затварят всички въпроси за идентичността.

Министерството на външните работи в Скопие опроверга неверни информации за съдържанието на двустранният протокол, който трябва да бъде подписан със София. Поводът за съобщението на външното ведомство са публикации в медиите, основани на работна версия на протокола от 3 юни, че Скопие поема 17 ангажимента, а София само два.

Нито в Скопие, нито в София е известно окончателното съдържание на протокола, под който ще положат подписите си Буяр Османи и Теодора Генчовска.

Според македонски медии Скопие разполага с времето до 22 юли, за да вземе решение относно т.нар. френско предложение, тъй като след тази дата Еврокомисията излиза в лятна ваканция.

Българското Министерството на външните работи изпрати нота до Северна Македония, в която изразява притеснение за употребата на езика на омразата по време на продължаващите вече втора седмица в Скопие протести срещу т.нар. френско предложение за започване на преговори за еврочленство.