Бях близо, на площад "Люксембург", когато ми казаха за това, което става в центъра на Брюксел. От година и половина живеем с мисълта, че ще има атаки. За преден път белгийските служби за сигурност не  можаха да установят и да предотвратят този атентат. Атентаторът е част от терористична клетка, действаща тук. Това заяви в ефира на "Здравей, България" Емил Радев - евродепутат от партия ГЕРБ за вчерашния атентат.
"Полицейските власти все пак действаха адекватно и предотвратиха нещо наистина сериозно. Това е бичът на 21 век", заяви евродепутатът от БСП Момчил Неков, който също се намира в Брюксел заедно с Радев в момента.

БЛИЦ припомня, че взрив избухна в централна железопътна гара в Брюксел, където военни са застреляли заподозрян, който, както се предполага, е носил със себе си колан, зареден с експлозиви. Застреляният нападател е викал "Аллах Акбар", преди да причини експлозията в централната гара на Брюксел Няма пострадали при експлозията се казва в изявление на прокуратурата в града. 

"Госпожа Габриел се представи добре, имаше адекватни отговори. Това, което аз видях е, че тя не говори за гражданите, а само за дигиталните умения. Чухме какво би направила тя за бизнеса. Другото е, че тя посочи, че ще се съобразява с приоритетите на Юнкер, а на второ ще постави гражданите", каза Неков.

"Перфектно премина изслушването вчера. Тя отговори на всички над 25 въпроса. Беше достатъчно изчерпателна спред мен и напълно покри огромния ресор, който й е поверен. Можем да се гордеем, че сме българи след вчерашното й изслушване и всички, с които говорих, са на същото мнение", защяви Емил Радев.

Повечето медии в Брюксел се обединяват около становището, че Габриел е отговорила добре, но въпросите към нея са били доста леки. Четвъртата власт в Брюксел отбелязва, че Габриел не е отговорила на въпрос за неин имот, но като цяло тя не е длъжна и да го прави, поясняват още те.

БЛИЦ припомня, че се предполага, че тя се е сдобила с общинско жилище, което взема под наем в елитен столичен квартал.

Според Емил Радев въпросите на Габриел не са били леки, а точно обратното. Ненков пък заяви, че според него еврокомисарката ни няма стратегия и представа за въпросния ресор.