Животът на 48-ото НС вече е преброен. Скандалът обаче съпроводи едно от последните му заседания, а лидерът на „Възраждане“ се хвана за гушата, разменяйки обиди, с бившия председател на парламента от групата на ПП Никола Минчев.

Костадин Костадинов се качи на парламентарната трибуна, за да изчете декларация от името на групата.

„От тази трибуна беше изчетена една доста патетична декларация, която е в подкрепа на диктатурата в България. Диктатура, която подкрепя решения, които да бъдат вземани от хора без никакъв мандат, без никакво основание, без никаква демократична процедура“, поде той.

„Тази декларация беше посветена на усилията не на България, а на една част от управляващият елит в България, в опита си да ликвидира българската финансова независимост, да ликвидира българския лев и да наложи чужда валута в нашата страна. Тази декларация пропуска основната воля, която всеки народ има право да изрази, когато демокрацията е заплашена“, каза той.

По думите му в залата има хора, които могат да говорят само за част от хората, само за своите избиратели. „Никой няма право да говори от името на целия народ“, каза той.

„Референдуми, какъвто предлагаме ние, са провеждани в много страни в ЕС. Решенията им винаги са били безпрекословно приемани след референдума. Това е най-демократичната норма и процедура. Странното е обаче, че точно в тези дни, най-големите нападки срещу еманацията на демокрацията в България, имат от страна на една малка софийска коалиция, която носи в името си думата „демократична“, заяви той.

Това е типичен български „нон стенс“. Не е редно  момента, в който десетки и стотици хиляди българи заявяват своята воля, че искат да бъдат питани дали да се запази българския лев, някой друг си позволява нагло, безпардонно и арогантно да говори, че българите нямат право на това, защото българите са простолюдие, функционално неграмотни, прости хора“, каза Костадинов.

Според него тези хора са антидемократи.

Костадинов нападна ПП и ДБ, защото не са били в зала, за да се приеме съдебната реформа. Според него именно 1 глас е делял депутатите от приемането на реформата, а вината за липсата на такава е именно на тези две партии.

„Това е грозно и гнусно предателство. Тези хора дори собствените си избиратели на уважават. Това са хората, които са ги пратили тук в тази зала, но вчера 13 души от ПП и трима от ДБ не бяха в зала. Подавайте си оставките и без това парламента приключва. Бъдете поне малко мъже в края на тоя парламент, ако знаете какво е това. В тая зала има жени, които са повече мъже от вас“, каза той.

Според него обаче от този парад на лицемерието има и нещо хубаво: „Винаги рано или късно маските падат“, заключи Костадинов.

По думите му присъдата на българските избиратели ще се види на 2-ри април.

След него на трибуната се качи Никола Минчев от ПП:

„Взимам думата за процедура, въпреки че беше добре може би да се кача преди председателя на „малката руска коалицийка“, поде Минчев от трибуната.

Това бе прието много бурно от депутатите, а най-шумно реагираха представителите на партия „Възраждане“, които започнаха да се заливат от смях.

Минчев призова НС да отдаде почит с минута мълчание към жертвите на комунистическия режим.

„Това е едно от най-големите престъпления към българския политически, интелектуален и военен елит, затова моля за минута мълчание“, каза той. При тези му думи Костадин Костадинов напусна залата, а водещият на пленарното заседание – зам.-председателят на НС Йордан Цонев от ДПС, призова депутатите за минута мълчание.

Народните представители на БСП не бяха в залата.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук