Междуинституционалната война между премиера и президента не е от полза на държавата, а настоящата Конституция не дава възможност за регламентирано разрешаване на този проблем. Именно по тази причина от ВМРО предлагат промени във върховния закон, които да намерят решение на войната, която се води от три години насам между първите мъже в страната.

„Важно е да се решават междуинституционалните войни. Президентът трябва да има възможност да предизвиква референдум за прекратяване мандата на Народното събрание и Министерски съвет и обществото да се произнесе.

Ако референдумът успее, да се отива на предсрочни парламентарни избори, ако - не, тогава да се отива на избори за нов президент“, коментира пред Канал 3 депутатът от ВМРО Искрен Веселинов.

Той подчерта, че настоящата ситуация изведе на преден план този проблем, за който не е помислено при писането на настоящата Конституция, в която не е допускано, че може да се стигне до подобен разрив в отношенията между двамата първи в държавата.

От ВМРО виждат нужда от промяна на политическата система, според която министър-председателят да бъде избиран наред с народните представители.

„Основен проблем на демокрацията е изборният процес. За нас лумпенизираният вот, както ние го наричаме, трябва да бъде лишен от тежест, както етническият и корпоративния вот. Лекарствата за това са да въведем образователен ценз и гласуването, освен право, да бъде и граждански дълг“, каза още съпредседателят на Обединени патриоти.

За финал Искрен Веселинов потвърди, че на следващите парламентарни избори ще се гласува машинно, като проектът ще бъде завършен в рамките на 3-4 месеца.