Смятам, че българските граждани не искат предсрочни избори. Това няма да доведе до по-добър резултат. Избирателната активност ще бъде още по-ниска, резултатите ще бъдат още по-фрагментиран парламент. Това каза Ива Митева от „Има такъв народ” в предаването „Тази неделя” по bTV.

„ИТН е начертала само една червена линия дотук – Република Северна Македония. Там сме категорични и ясни – ние компромиси с правата на българските граждани, със съвестта си няма да направим”, заяви Митева.

„По отношение на останалите червени флагове или линии от останалите коалиционни партньори, те ги правят при всяко нещо, което не им харесва”, добави тя.

На въпрос по кои теми има заплахи за разпад на коалицията, тя отговори: „Аз ги чувам при всяко нещо, което не им харесва – казват „Ние напускаме коалицията”.

Тя даде пример с обсъждането на временна комисия за АПИ. „Казаха ни, ако я внесете, коалицията ще се разпадне. В същото време комисията я приеха във вида, в който я искаше „Продължаваме промяната” (ПП)”, посочи тя и добави, че тогава от ПП казали, че ще напуснат коалицията.

Друга гореща тема било обсъждането на правилника за работа на комисиите в Народното събрание. Когато се обсъждало определянето на членовете на комисиите, БСП и ДБ казали, че ще напуснат. „ИТН направи крачка назад, смятам, че тази крачка беше грешка”, заяви Митева.

Той разкри, че БСП е заплашвала, че ще си тръгне при обсъждането на парламентарните комисии и на помощта за Украйна. Тя подчерта, че финалното решение за помощта за Украйна е било прието с помощта на ИТН, които категорично били против военната помощ.