Целта ни е 80 мандата. Няма да е лесно, но това е едно състезание, в което всеки се възползва от това, което се случва в другите политически формации", това заяви лидерът на СДС и зам.-председател на ГЕРБ-СДС Румен Христов.

"Това е едно състезание и всеки се възползва от това, което се случва в другите политически партии.

Вижте какво се случва в ДПС. Ще се опитаме този вот, който е разколебан, да бъде привлечен към нас. Ще видим дали може да пробием повече в смесените райони", добави Христов в сутрешния блок на bTV.

Трайна коалиция

"Когато парламентарната група, която е първа, е с повече народни представители, се предполага, че може би коалицията ще бъде трипартийна, а не четири - или петпартийна", поясни Христов.

Румен Христов

Общ език с проевропейските формации

"Много се надявам така наречените проевропейски формации, които ще бъдат в парламента, да намерим общ език. Би могло да се постигне едно съгласие за управление на страната. Обикновено десните политики, поне в България, се свързват с европейските формации.

Ако гледам заявките, които се дават ежедневно, това са "Продължаваме промяната" (ПП) и ДПС, заради позициите на г-н Делян Пеевски за войната в Украйна и за Република Северна Македония", поясни Христов и допълни:

"Аз не съм чул позицията на г-н Доган за войната в Украйна. Не се е определил. Не е казал една дума по този въпрос".

БСП като естествен партньор

На въпрос дали вижда БСП като евентуален партньор на ГЕРБ-СДС, Румен Христов отвърна така:

"Много е рано да говорим за това. Нека да минат изборите.

Имаме колективни органи, с които ще вземем това решение. Аз съм бил свидетел, както на това, което се случи през прехода при управлението на ДПС на Доган, така и на това, което БСП направиха за България.

Установиха си пазарната икономика, а ние дойдохме 7 години по-късно в една фалирала държава!".

"Пак казвам, не виждам как СДС и БСП ще застанат един до друг. В предизборна кампания сме, опитваме се да мобилизираме максимален брой избиратели.

Ако вземем да обясняваме сега с кого и кога, няма да е сериозно. Нека минат изборите, за да се види реалната картина.

Без първата политическа формация ГЕРБ-СДС няма да може да се състави правителство - това е истината!

Винаги сме поемали отговорността и когато не сме получавали подкрепа, сме внасяли правителство на малцинството. Но и компромисите не могат да бъдат безкрайни.

Минахме и през това да предложим едно правителство от експерти. Видяхме, че тази формула не работи, затова предлагаме друго.

Не казвам какви са ни предпочитанията, а казвам кое е по-лошото. В случая г-н Доган, с всичко, което е направил, е по-лошия вариант", завърши Румен Христов.