Троянски кон на президента Румен Радев се очертава да бъде крилото на Доган и деребеите, което вчера подаде документи за участие във вота за 51-во Народно събрание.

Това става ясно от партиите – ортаци, с които доганистите направиха коалиция „Демокрация, права и свободи“, пише "Стандарт".

„Справедлива България обединени родолюбци“ (СБОР) са тясно свързани с Румен Радев и ковчежниците му, а Земеделски народен съюз (ЗНС) –  с Продължаваме промяната, която се създаде от вдигнатия му юмрук.

Топлата връзка между „Пътя на копринката“ на Радев с Доган и деребеите му е СБОР, регистрирана през 2012 г. Съпредседатели са Димитър Николов Илиев, Веселин Малинов Пенев и Георги Тодоров Гатев.

Димитър Илиев е известен като Митю Ялтата, който държи заведението „Ялта“ в столицата. Веселин Пенев е бивш кадър на ДПС, прогонен от ДПС точно, когато Доган коли и беси там. Георги Гатев е адвокат, бивш зам-шеф на Бюрото за контрол на СРС, сложен там от квотата на ДПС, когато Доган разпределя порциите, разкрива сайтът Афера.

СБОР се яви на предишни парламентарни избори като даде регистрацията си на Коалиция „Заедно“, която издигна Ива Митева и Любомир Каримански, но се срина под 1 % на вота.

Партията на Димитър Илиев бе направена като патерица на президента Радев, тъй като Митю Ялтата в продължение на години уговаря президента да направи партия или да застане зад партия, направена от Димитър Илиев, твърди още Афера като разкрива , че на срещите е присъствал и Николай Копринков.

Всъщност, задвижена заради Румен Радев, партията СБОР, получила на предишния вот 0,35%, сега обслужва Доган и дерибеите.

Любопитна подробност е, че СБОР е новото име на партията "Нова Алтернатива", която беше основана от бившия министър на отбраната Николай Цонев в Тройната коалиция. В ръководството ѝ до 2022 г. е членувал и настоящият председател на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова, която днес се оказа в Баку, докато траеха панаирите.

Земеделски народен съюз пък влиза в коалицията с дерибеите като отломка от Продължаваме промяната.

Партията ЗНС е едно от копията на БЗНС-НС на Анастасия Мозер. Създадена през 2006 г. след поредното разцепление и съдебен скандал за наследството на старите земеделци, доскоро тя се ръководеше от шампиона по участие в коалиции - Румен Йончев. Той мина през коалиции с БСП, с ББЦ на Николай Бареков, "Изправи се! Мутри вън" на Мая Манолова и "Български възход" на Стефан Янев.

В регистъра на политическите партии в СГС е посочено, че Земеделски народен съюз вече се представлява от Илия Зюмбилев. Той е бил областен управител на Пловдив през 2023 г. по време на правителството на Николай Денков, пише Епицентър.

Зюмбилев е активен политик в Пловдив от дълги години, бе кандидат за кмет от БЗНС на местни избори от 2019 година и събра рекордно ниските 209 гласа, като се нареди твърдо на последното място с 0,19%. Няколко месеца преди да стане областен управител, бе назначен като нещатен сътрудник на народния представител от ПП-ДБ от Плевен Свилен Трифонов за съвети в земеделието, което после му прокарва пътя нагоре.

Доколко влиянието си в ЗНС запазва и предишният председател Румен Йончев, познат в миналото като гласът на Бареков, не е ясно. Но е факт, че журналистът, който беше за кратко и евродепутат, сега е сред най-яростните защитници на деребеите.

Така направена, коалицията на дерибеите за пореден път показва сглобка на Радев и Доган за властта, с части от ПП- ДБ, които така или иначе са пред разпад заради позицията на ДБ да иска предварителни избори и ако не ги получи, заплашва с излизане от коалицията.

Наскоро 24 Родопи разкри как Джейхан Ибрямов е звънял на авторитети в ДПС, за да ги нахъсва: Присъединявайте се към нас, ще управляваме с Радев…

Тези думи, заедно с новия ортаклък, засилват подозренията, че деребеите се готвят да са Троянския кон на Радев, ако разбира се, се доберат до 51-вото Народно събрание.