Бившият министър на образованието Веселин Методиев на няколко пъти отказва предложение за поста.

„Обадиха ми се по телефона, че Савов, Костов и Мозер разговарят на „Раковска” и ме канят да отида. Костов поиска да помогна в съставянето на структура на правителството, тъй като имам тази компетенция. По-късно Савов ми сподели, че има и още нещо, за което ме викат и Костов искал да разговаря с мен. Отказах и на него. Исках да бъда парламентарист.

Накрая се стигна до разговор с Костов, след който вече приех”, разказва той пред Нова телевизия.

Методиев обясни, че е приел предложението, поради чувство на отговорност. С решението му обаче не са съгласни близките му.
„Консултирах се с близките ми, бяха против, особено жена ми. Притесняваше се за здравето ми. Тогава обаче бях убеден в парламентарната демокрация и в нейните ценности”, допълни той.

Решението за министерски пост е взето много лесно пък от министъра на отбраната Николай Цонев.

„Нито за секунда не се колебах. Това беше върхът на политическата ми кариера. Обади ми се човек на Царя и ме покани. Въпреки последствията и драмите около моето отстраняване, не съжалявам. Това беше политическо разчистване на хора”, разказва той.

Към предложението да заеме поста министър на здравеопазването се върна и Костадин Ангелов.

„Пътувах към „Александровска” болница и ми се обади премиерът Борисов. Каза ми, че ситуацията в страната е трудна и, че аз имам качествата да помогна на здравеопазването. Мнението, което надделя беше, че такава криза като COVID вълната, се случва веднъж на сто години и имам уникална възможност да бъда полезен.

За мен това беше предизвикателство, което приех, въпреки личните негативи, които знаех, че ще понеса”, обясни още Ангелов.