Вие поемате отговорност за управлението на България в труден момент за страната ни - обществена умора от острото политическо противопоставяне; вихреща се инфлация и обедняване, непосилни цени на горива и енергоносители, липса на газ за зимата и тежко задлъжнял обществен доставчик.

С тези думи се обърна президентът Румен Радев към служебните министри и министър-председателят Гълъб Донев, пише Труд.

Държавният глава посочи, че страната ни се намира в “нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа, засилващи се протести на различни браншови организации, липса на подготвени закони за Плана за възстановяване, забуксувала правосъдна реформа и важни дейности за пълноценната ни интеграция в ЕС”.

“Рискът войната да обхване нови територии е реален и ваш първи приоритет трябва да бъде да не се допусне въвличането на България в конфликта”, заръча още президентът на служебното правителство.

Гълъб Донев очерта приоритетите на правителството: Организирането и провеждането на честни избори, възстановяване на доверието между институциите, които представляват държавата, намиране на изход от всички завещани кризи, сваляне на политическото напрежение и продължаване на работата по Плана за възстановяване.