Не мисля, че има нещо символично в момента на учредяването на ПП като партия. Дойде времето да извървим и този път. Не се готвим за нови избори. Чисто административно документите, които нямахме време да направим миналия път, сега сме готови с формализирането на това, което правим.

Това заяви вицепремиерът по ефективното управление Калина Константинова, коментирайки учредяването на партията "Продължаваме промяната" (ПП), което се състоя в петък в Пловдив.

Скандално! Петков тегли м*йни и ръси бисери с фадроми за л*йна БЛИЦ TV 18+

Говорейки, дали партията не се готви за нов парламентарен вот Константинова каза: "Както се явихме и миналия път на избори, имаме вариант да се явим и сега. Това по никакъв начин не е свързано с учредяването на партията". 

Що се отнася до доскорошните мандатоносители Настимир Ананиев и Константин Бачийски тя коментира, че "чудесно се сработихме с колегите и са прекрасни конструктивни партньори. Нашият път ще продължи да бъде заедно, но не мога да кажа какъв ще е формата. На този етап ние сме единна парламентарна група и продължаваме във формата, в който сме". 

Константинова категорично отрече за трусове в коалицията, включително и провала с избирането на нов шеф на БНБ. 

"Когато имаме едно общество, което е толкова фрагментирано и парламент с толкова много партии, ние сме едно отражение, едно огледало на мнението на обществото. Същото се случва и в нашата коалиция. В момента работим по над 90% от приоритетите в коалиционното споразумение.

Всичко останало е въпрос на оценка и преценка, всеки има право да сложи свой кандидат за всяка позиция. Не сме имали различни очаквания. Факт е, че никой не се е отметнал до момента от това, което е заложено в коалиционното споразумение. Оттам нататък всичко е въпрос на преценка", каза тя. 

"Предвид факта, че никой не се е отметнал от ангажиментите си, ние работим здраво. Тази седмица закрихме специализираната прокуратура. Ето че за няколко месеца извървяхме този път заедно. Докато не се отмятаме от споразумението.

Важното е да не губим фокуса от важните задачи за обществото. Имайте предвид, че аз не съм в парламента, където повече бушуват страстите, аз съм в изпълнителната власт, където решенията се взимат заедно", добави вицепремиерът. 

Константинова коментира и скандала, който избухна, след като външният министър Теодора Генчовска на закрито заседание в парламента заяви, че страната ни има две външни политики спрямо Северна Македония - тази на Кирил Петков и тази на МВнР

"Ще коментирам, че всеки един от нас, в неговия ресор изпълнява тази позиция, приета от парламента. Всеки има задачи и комуникации, но никой не се отмята от тази, която ни е дадена от парламента", каза Константинова.

На въпроса, дали ще вдигнем ветото за Скопие до края на френското председателство на ЕС, което приключва на 31 юни, Константинова заяви:

"Амбициите са прекрасно нещо. Вие видяхте, че от първия ден се опитваме да работим по нещата, които бяха занемарени. Стига всичко да се изпълнява по начина, по който е заложено, не виждам никакъв проблем да се извърви този път".

При това Константинова категорично заяви, че "не вижда промяна в позицията" на държавата ни спрямо ветото за Скопие.

Навръх 24 май Петков готви най-голямото национално предателство

Също така отрече и слуховете за смяна на Генчовска. "Не съм чула нищо подобно. Вчера чух премиера, че смяната на Генчовска не е на дневен ред", каза тя.

Петков с първи думи след обвиненията на Генчовска, каза ще изхвръкне ли Просто Наско след скандалното клипче

"Професионални качества, почтеност и безупречна репутация се надявам да бъде кандидатурата за шеф на БНБ, която да обедини всички партньори. Не съм участвала в подобен разговор, Гюрово отново да бъде издигнат", каза Константинова, коментирайки избора на шеф на БНБ. 

"Мисля, че с тези кандидати извървяхме целия път от начало до край и те не намериха единна подкрепа от всички коалиционни партньори. Мисля, че сега ще се преосмисли и ще се направи опит да се намери единна кандидатура", каза вицепремиерът в отговор на въпрос, дали Гюров може отново да бъде издигнат за кандидат за шеф на БНБ, както и възможността това да се случи и с Каримански. 

"Не знам дали са водени разговори по въпроса дали сегашният шеф на БНБ да остане на поста си. Това са решения, които се взимат в парламента, аз съм в изпълнителната власт", добави тя. 

По думите ѝ над 85 000 украинци са решили да останат в страната ни. Обмисляме различни мерки. Основният фокус е да се стимулира заетостта на тези хора. Програмата с хотелите приключва на 31 май.

В момента се подготвят няколко сценарии за настаняване на хората, които все още не са си стъпили на краката. Тя е базирана на държавни бази, като се опитваме да я съобразим и с отворените работни места.