Централният съвет на ДПС заседава присъствено за първи път от три години след пандемията от COVID-19.

"Трябва да сме си извлекли нужните уроци, които историята ни даде. Нямаме нужда нито от митове, нито от спасители.
Ако важи максимата, че обединението прави силата, че в заедност можем да гарантираме просперитет за нашата родина, то това трябва да важи и за политиците.

Задължителното разделение на политиците създава и разделение в обществото", заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на брифинг след заседанието.

Бойко Рашков нарушаваше законите, принуждаваше полицията да изпълнява политически поръчки, каза още Карадайъ. Те, ПП, бяха нарушители на закона, на Конституцията, а сега лепят етикети кой е добър и кой е лош.

Централният съвет на Движението одобри и прие критерии за номинации на народни представители преди предстоящите извънредни парламентарни избори на 2 април, както и декларация с приоритетите на партията преди изборите.

Ръководството на Движението направи и анализ на предишната си предизборна кампания, как трябва да протече предстоящата и какви са очакванията им за следващите избори. 

В началото на заседанието бе направена проверка на кворума. Зам.-председателят на движението Ахмед Ахмедов поздрави членовете на Централния съвет.

Три цели за новите избори очерта лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в заключителната си реч от името на ПГ на ДПС преди края на 48-ото НС.

Те са диалог, отговорност и разум.

Нека още в предизборната кампания поставим основите на диалога, който трябва да се състои в 49-ото НС, за да има редовно правителство, което да решава проблемите на хората, призова Карадайъ.

Политиката е преди всичко отговорност, че решаването на проблемите на българските граждани е най-важната ни цел, заяви още лидерът на ДПС.

И изрази увереност, че "разумът ще надделее и всички и политици и избиратели ще подходят отговорно и с чувство за дълг в имено на нов по-добър етап от развитието на нашата родина. В името на просперираща България.".

Според Карадайъ "няма как да сме равнодушни след поредния неуспех да се реши основното - политическата криза в България".

Такава криза най-новата ни история не помни, категоричен бе той, припомняйки че за година и половина 4 пъти страната е била на избори, а сега ще провежда пети предсрочен парламентарен вот.

В същото време можем да погледнем на кризата с надеждата, че в този исторически момент получаваме най-важните уроци, каза Карадайъ. И заяви: "Важно е да направим правилния избор напред по пътя. Важно е да успеем да трансформираме кризите в нови възможности за развитие в положителна посока."

 Дали парламентарните групи, които декларираха готовност, положиха всички усилия за решаване на кризите. Добре е всеки да си отговори на тези въпроси честно. Всеки да си даде сметка, че хората не искаха избори. Те искаха час по-скоро да се решат най-важните им проблеми. Това бе първостепенна задача на 48 НС и  трябва да признаем, че то не успя, каза лидерът на ДПС.

48-ото НС не успя по няколко причини и най-важната е липсата на диалог, категоричен бе Карадайъ.

Оказа се голяма част от политиците, повлечени от собствените си егоистични цели, дотолкова са се вкопчили в опорните точки, заклеймяващи политическите им опоненти, че се оказаха лишени от елементарни комуникативни умения, подчерта председателят на ДПС.

Ние от ДПС разбрахме, надявам се правилно, посланието на избирателите. Ние сме представитеи на целия български народ. И ако народът трябва да живее заедно и би постигнал успехи в заедност, то същото се отнася и за нас, политиците в Народното събрание, изтъкна Карадайъ.

Чрез смирение и ужавежие към всички, включително към опонентите си, политическите сили можеха да постигнат успех.

И се надяваме че отиваме на избори с научени уроци, Разговорите, които се научихме да водим, трябва да продължат, категоричен бе Карадайъ.

Диалогът означава да строиш и укрепваш мостове, не да ги рушиш, каза председателят на ДПС.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук