Около 11 600 ще са избирателните секции за предсрочните парламентарни избори, обявиха от ЦИК. От комисията добавиха, че подготовката на вота върви нормално.

Това каза заместник-председателят на ЦИК Росица Матева.

В полунощ започва и подаването на заявления онлайн за българите в чужбина. На този етап от ЦИК не казват броят на секциите зад граница.

Има само една оферта подадена за машинното гласуване. 19 партии и 6 коалиции са подали документи за регистрация за предстоящия вот, като 9 партии са регистрирани, а на две коалиции е постановен отказ, отчетоха още от комисията.

На две коалиции ЦИК отказа регистрация. Едната от тях - ДПС - Ново начало обжалва, като делото е утре от 11:00 часа.

В ЦИК е постъпило заявление за участие на ДПС самостоятелно. Постъпили са 8 документи от двамата представляващи за оттегляне или потвърждаване на партията. В момента в ГРАО се проверява подписката. Предстои ЦИК да се произнесе по казуса, но изчаква от ГРАО да се върне документацията. Очаква се това да стане до петък.

В същото време стана ясно, че Върховният административен съд (ВАС) образува и насрочи за сряда (11 септември) гледането на две дела по жалби на Коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“ срещу решения на Централната избирателна комисия (ЦИК). Това съобщиха от съда.

Коалицията е представлявана от Байрам Байрам и Искра Михайлова – Копарова.

Първата жалба е срещу решения на ЦИК от 4 и 5 септември, свързани с отказ за регистрация на коалиция за участие в избори на 20 октомври.

Втората жалба е срещу решение на ЦИК от вчера, с което е отказано да бъде регистрирана коалицията за участие в изборите за народни представители на 27 октомври. 

21 септември е крайният срок, в който ВАС може да ни задължи да регистрираме партия, на която е отказана такава преди, поясни Матева.