Комисията за противодействие на корупцията е уведомила БНБ за съществуващ конфликт на интереси по отношение на подуправителя на банката Андрей Гюров, гласи прессъобщение на БНБ.

В него се посочва, че е „установена несъвместимост“ по отношение на Гюров.

До предприемане на последващите законосъобразни действия, с оглед да не бъдат допускани каквито и да е съмнения относно спазване на правната рамка, Гюров излезе в неплатен отпуск, казват още от БНБ.

Андрей Гюров беше избран за подуправител на управление „Емисионно“ миналата година, като мандатът им трябва да продължи 6 години. Тогава Гюров беше народен представител от ПП.

През 2022 г. той беше предложен за гуверньор на БНБ, като тогава се конкурираше за поста с Любомир Каримански от ИТН.

Тогава се стигна до сблъсък между коалиционните партньори ПП и „Има такъв народ“, до избор на управител на банката не се стигна. Впоследствие партията на Слави Трифонов напусна коалицията и кабинетът на Кирил Петков падна.

В какво се състои несъвместимостта му със заемания пост не се съобщава. В Регистъра на влезлите в сила решения за установяване на конфликт на интереси на сайта на антикорупционната комисия, такова решение не е публикувано.

Но през 2023 г. "Има такъв народ" настояваше за уволнението му, защото не прекратил навреме членството си в ръководството на партията. Тогава Гюров твърдеше, че е подал оставка от партийния пост веднага, а според устава на партията оставката поражда незабавно действие. Така Гюров счита мандата си за прекратен от 26 юли 2023 г.

Управление "Емисионно", ръководено от Гюров, отговаря за стабилността на валутния борд, управлението на резервите в чуждестранна валута и инвестициите в ценни книжа, преструктурирането на кредитни институции и икономическите анализи и прогнози на националната ни банка.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!